A beregszászi társulat is fellép a Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválján

2017. június 8., 16:06

Huszonöt színtársulat huszonhárom produkcióját, köztük tizenhat bemutatót tekinthet meg a közönség a Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválján június 16. és 24. között.

Idén újdonság, hogy a korábbi fesztiválok központi helyszíne, a kisvárdai vár helyett az eredetileg Békéscsabán készült, majd a Fővárosi Nagycirkusz műhelyében átalakított porondszínházba várják a közönséget, a vár területén zajló régészeti ásatások miatt. A sátorszínház mellett a Rákóczi Stúdióban és a Művészetek Házában lesznek még előadások, egy produkciót pedig Debrecenben állítanak színpadra.

Andrási Attila, az Udvari Kamaraszínház (MKUK) művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta, hogy társulata a fesztivál keretében A fehér szarvas című történelmi drámát adja elő. „Az Udvari Kamaraszínház a jelenünket eredményező múltunkkal foglalkozik, tehát megkeressük azokat a pontokat a magyar történelemben, amellyel mások keveset, vagy egyáltalán nem foglalkoznak”. Mint mondta, A fehér szarvas története IV. Károly két visszatérési kísérlete között játszódik, az első felvonás Erdélyben, a második Budapesten. A politikai-szerelmi krimi nemcsak egy házasság történetét meséli el, de hangsúlyosan megjelennek benne az 1918-ban összeomló világrend és a nemzet sorsának különböző kataklizmái is.

„Mindig izgalmas kihívást jelent színészként, ha az ember egy új helyszínen próbálhatja ki magát” – mondta Szemerédi Bernadett színművész. Hozzátette: kifejezetten örül annak, hogy rendhagyó helyszínen mutathatják be előadásukat, hiszen a porondszínház lehetőséget ad arra, hogy a nézők közvetlen közelében játszhassanak.

A szemlén a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a marosvásárhelyi Spectrum Színház, az Újvidéki Színház, a budapesti Nemzeti Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, az ExperiDance Tánctársulat, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Turay Ida Színház, az Aradi Kamaraszínház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Kézdivásárhelyi Városi Színház, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház, a budapesti Játékszín önálló, valamint a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház, illetve a Békéscsabai Jókai Színház és a MASZK Egyesület közös produkcióit láthatja a közönség.

(mti.hu/VV)