Badalóiak a cinkefőző fesztiválon

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

Az ukrán határ mentén fekvő Szatmárcsekén 1999 óta rendezik meg minden évben, február utolsó hétvégéjén a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója nevet viselő nagyszabású rendezvényt. Kárpátalját az idei eseményen Szatmárcseke testvértelepülése, Badaló képviselte egy 10 fős küldöttséggel.

A rendezvényen részt vevő összesen 28 magyarországi és határon túli csapatnak – a számukra biztosított standokon – a régi népi ízek, gasztronómiai ételkülönlegességek, az egyes tájakra jellemző, feledésbe merülő ételek elkészítése és tálalása mellett kötelezően el kellett készíteni a helyiek által csak cinkének nevezett eledelt, ami búzadarából és krumpliból készül, és mindenféle finomságokkal ízesítve tálalják. A szilva hazájában természetesen nem hiányozhatott az asztalról a szilvapálinka, az aszalt szilva és a szilvalekvár sem, de az egész napos program repertoárjában szerepelt libafogóverseny, hagyományőrző együttesek fellépése, kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatása, egyéb kulturális programok egész sora. Az eseményen részt vevő vendégek közül igen sokan ellátogattak Szatmárcseke leghíresebb szülöttének, nemzeti imánk, a Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek a síremlékéhez.

A rendezvény fővédnöke, dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a házigazdával, Sarkady Pállal, Szatmárcseke polgármesterével, illetve dr. Vinnai Győzővel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal megbízottjával, Seszták Oszkárral, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökével, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselővel hosszasan időzött a badalóiak sátrában, elbeszélgetett Szalai Imrével, Badaló polgármesterével, a KMKSZ helyi alapszervezetének gazdasági alelnökével, érdeklődött a térségünket érintő legfőbb mezőgazdasági jellegű problémákról.

Az eseménydús nap végén a szakavatott zsűri külön rangsorolta az ételkülönlegességeket, az elkészített cinkét, díjazta a legszebb és legvidámabb sátrat. Este a vendégek többsége részt vett a Kölcsey Ferenc Kultúrházban rendezett puliszkabálon. A legkitartóbbakat vasárnap a Szatmárcseke polgármestere, Sarkady Pál által szervezett disznótor várta.

(tamási)