Bírálta az ukrán Legfőbb Ügyészséget és az SZBU-t az EU

2017. június 21., 18:28 , 859. szám

Ukrajna Legfőbb Ügyészsége (GPU) feloszlatta a reformokat felügyelő szervezeti egységét, az államfő pedig nem reagál az európai partnereknek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) reformjára vonatkozó javaslataira – idézi Kęstutis Lančinskast, az Európai Unió (EU) Ukrajnai Tanácsadó Missziójának (EUAM) vezetőjét a brüsszeli EUObserver nyomán a Jevropejszka Pravda.

Az EUAM-nél egyebek mellett úgy tartják, hogy Jurij Lucenko legfőbb ügyészről kiderült, „érdekeltebb a vadászatban az előző rendszer képviselőire, mint az ügyészség reformjában” – ismerteti a brüsszeli kiadvány Lančinskas álláspontját.

A misszióvezető hozzátette, ez év végéig a GPU az ügyészségi munkatársak számát 18 ezerről 10 ezerre szándékozik csökkenteni, de „mostanáig nem világos, hogyan fogják ezt megtenni”.

Az EU-missziót nyugtalanítja, hogy a legfőbb ügyész feloszlatta a hivatal reformját felügyelő főosztályt, amely az EUAM-mel való együttműködésért is felelt.

A Jevropejszka Pravda megjegyzi, hogy a misszióvezető korábban is bírálta már az ukrán Legfőbb Ügyészséget, ám ennyire kemény kritikával még sohasem illette a hivatalt.

Ugyancsak bírálat érte az SZBU-t. Az EUObserver idézi egy meg nem nevezett diplomata szavait, miszerint a titkosszolgálat igyekszik nyomást gyakorolni aktivistákra és újságírókra. Lančinskas ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy „hallott ilyen vádakról”, de nem tudta alátámasztani azokat.

Elmondása szerint a NATO és az EU együtt tett javaslatot az SZBU-nak a szolgálat reformjának koncepciójára.

„A reform célja egyebek mellett csökkenteni az ilyen hatalommal való visszaélések szintjét (az SZBU részéről). Várható az SZBU integrációja az euro-atlanti struktúrákba, a szolgálatnak át kell adnia a bűnüldöző funkciót és a nyomozást más szerveknek” – mondta a misszióvezető.

Az államfőnek jóvá kell hagynia a javasolt koncepciót, ami egyelőre nem történt meg. „Még mindig a válaszra várunk” – tette hozzá Lančinskas.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy az elmúlt héten más EU-tisztviselők részéről is rendkívül kemény bírálat érte Kijevet.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)