Megelőzte az MKP támogatottsága a Most–Híd vegyespártét egy felmérés szerint

2017. június 28., 10:38 , 859. szám

Megelőzte a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) támogatottsága a Most–Híd szlovák–magyar pártét – derült ki a Polis közvélemény-kutató ügynökség múlt csütörtökön közzétett felméréséből, amelyben mindkét párt átlépte a parlamentbe jutás küszöbét. A jelenleg parlamenten kívüli MKP támogatottsága most először haladta meg a Most–Hídét ez utóbbinak 2010-es parlamentbe kerülése óta.

A felmérést készítő Polis a négy nagy szlovákiai közvélemény-kutató ügynökség egyike, mostani felmérésük eredményeit a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség ismertette.

Az ebben a hónapban – több mint 1200 személy megkérdezésével – végzett felmérés szerint a Menyhárt József vezette MKP támogatottsága 5,3 százalékos, míg a Bugár Béla vezette Most–Hídé 5,2. Egy ilyen eredmény a szlovákiai parlamenti választáson – amely legközelebb 2020-ban esedékes – mindkét pártnak egyaránt 8-8 parlamenti mandátumot biztosítana a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

A Magyar Közösség Pártjának jogelődjéből, a Magyar Koalíció Pártjából 2009-ben, Bugár Béla vezetésével kilépett politikusok alakította Most–Híd a 2010-es parlamenti választásokon került be először a szlovák parlamentbe. Ugyanezen a voksoláson az akkor Csáky Pál vezette MKP a törvényhozáson kívül maradt, s bár a regionális választásokon rendre jól szerepelt, parlamenti választáson azóta sem sikerült átlépnie a bekerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt. Bugár Béláék pártjának támogatottsága a 2010-es parlamenti választás óta lassan, de folyamatosan csökken. 2016-ban 6,5 százalékkal kerültek be a pozsonyi törvényhozásba, majd kormánykoalícióra léptek Robert Fico baloldali Irány (Smer) pártjával és az Andrej Danko vezette nemzeti jobboldali Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). Ennek a kormánynak a létrejötte óta a Most–Híd támogatottsága felmérések szerint tovább csökkent, míg az MKP-ét többször is a parlamentbe kerülés küszöbén mérték. Szlovákiában legközelebb idén ősszel tartanak választást, akkor a megyei önkormányzatok vezetéséről döntenek a voksolók. Az MKP a megyei választásokon eddig mindig jelentősen erősebb képviseletet szerzett, mint a Most–Híd.

A Polis felmérésében Robert Fico miniszterelnök vezető kormánypártja, az Irány 28 százalékos támogatottságot szerzett, ez hasonló eredmény, mint amilyet tavaly a parlamenti választáson ért el. A felmérés szerint erősödött a támogatottsága a pozsonyi törvényhozás jelenleg legerősebb ellenzéki pártjának, a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS), amelynek 16,5 százalékot jeleztek, szemben azzal a 12,1 százalékkal, amellyel tavaly a parlamentbe került.

(MTI/Kárpátalja)