Közel 1500-an vettek részt az idei Lendületen

2017. június 28., 16:31 , 859. szám

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) idén 13. alkalommal szervezte meg legnagyobb éves rendezvényét, a Lendület – Református Ifjúsági Találkozót. A június 24-én megtartott alkalmon a megyéből közel 1500 fiatal vett részt.

A találkozó fő témája az Út az áldáshoz címet kapta. A szervezők szerették volna minél mélyebben körüljárni az áldás és az ahhoz vezető út fogalmát. A program kora délelőtt dicsőítéssel vette kezdetét, melyet már évek óta a Lendület főzenekara, a Trinitas Band vezet. A banda most is színvonalas zenei feldolgozásokkal igyekezett színessé varázsolni a dicsőítési alkalmat. Ezt követően Nagy Bélának, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnokának gondolatait Baraté Erika irodavezető tolmácsolta.

Széles Csongor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős osztályának vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a magyar nemzet egységben gondolkodik. S bár fizikálisan még határok választanak minket el, de lelkiekben nincsenek határok közöttünk. Széles Csongor kiemelte, hogy a magyar kormány számára fontos minden határon túli közösség, és igyekeznek minden lehetséges támogatást megadni ahhoz, hogy ezek a közösségek továbbra is megmaradjanak.

A találkozó társszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) volt, melynek képviseletében Fejes Norbert, az intézet kárpátaljai munkatársa tolmácsolta Szász Jenőnek, az NSKI elnökének gondolatait. Elmondta, hogy az NSKI örömmel csatlakozott a KRISZ programjaihoz, és a jövőben is igyekszik támogatni rendezvényeit, hiszen azokon élő közösségek vesznek részt.

A köszöntéseket követően Szontágh Szabolcs, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájának vezetője tartott áhítatot, amely során az áldáshoz vezető főbb lépésekről beszélt. Többek között az egységről és közösségről, egységről Istennel, közösségről egymással. Az áhítatot követően Sipos Józsefnek, a KRISZ elnökének közreműködésével idén is fogadalmat tehettek azok a fiatalok, akik úgy érezték, hogy elhívást kaptak arra, hogy a KRISZ tagjaivá váljanak. A fogadalomtétel után Kukri Zoltán tett bizonyságot arról, hogy őt hogyan segíti Isten az áldáshoz vezető úton. A Lendület főelőadását megelőzően a szervezők egy rövid színdarabbal lepték meg a résztvevőket. A darabban az Ószövetség kiemelkedő alakjai jelentek meg, élettörténetük által igyekezték prezentálni, hogy nekik sem volt egyszerű az áldáshoz vezető út, de „aki mindvégig kitart, az üdvözül”.

A találkozó főelőadását Pogrányi Károly, a Református Fiatalok Szövetségének lelkésze tartotta. Kiemelte, hogy az áldás egy körforgás, melyet Istentől kapunk, és végül hozzá is tér vissza.

Az előadást követően finom bográcsosra invitáltak minden résztvevőt. A szabadidőben pedig rengeteg alternatív programmal várták az érdeklődőket. Lehetőség volt koncerteket hallgatni a nagyszínpadnál a kárpátaljai keresztyén együttesek közreműködésével. Akik szeretettek volna kikapcsolódni, azok kézműves-foglalkozásokon, különböző játékokban vehettek részt. De a szabadidőben is szekciónként többféle előadást is lehetett hallgatni, sőt első alkalommal Ifjúságpolitikai Kerekasztalt is szerveztek. De idén sem maradt ki a rapid randi és Csillagpont sátra sem. A Reformáció 500 kapcsán a ReFo500 sátrában érdeklődhettek az ünnepi év programjairól.

A program lezárásaként délután Seres János, a tivadarfalvai és a batári gyülekezetek lelkésze tartott evangelizációt. A lelkész a jól ismert tékozló fiú történetén keresztül igyekezett megértetni az áldáshoz vezető út lényegét.

A találkozón a súlyos betegségben szenvedő salánki Kulikovszka Ágnes kórházi ellátásának támogatására gyűjtöttek.

A 2017-es Lendület támogatói voltak: a Kárpátaljai Református Egyház, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyarországi Zsinati Ifjúsági Iroda, a Kárpátaljai Református Presbiteri Szövetség, az Eurhythmics, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet és a Pulzus Rádió.

Váradi Enikő