Azarov Kárpátalján, és politikai küzdelem az UNE körül

2012. március 9., 09:00 , 582. szám

Eseményekben bővelkedő napokon van túl a megyei politika, hiszen múlt csütörtökön Kárpátaljára látogatott Mikola Azarov kormányfő, pénteken pedig ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács.

A miniszterelnök érkezésére a szokásos izgalommal készültek a hatóságok: teljes gőzzel folyt a rendcsinálás Ungvárnak azokon az utcáin, amelyeken Azarovnak el kellett haladnia, még az el nem olvadt hókupacokat is elhordták helyenként a tiszteletére. A kormányfő látogatásának legfőbb célja az ukrajnai Kárpátok régióját érintő tavaszi árvízveszéllyel összefüggő teendők megvitatása volt, így a helyi vezetők mellett az ungvári tanácskozáson jelen voltak az árvizektől ugyancsak fenyegetett nyugat-ukrajnai megyék képviselői is. Elhangzott, hogy a felkészülés folyik, bár a szakemberek idén tavasszal nem számítanak a sokéves átlagot számottevően meghaladó áradásra. Ugyanakkor érdekes, hogy a kormányfői látogatás során – legalábbis a sajtó előtt – nem került szóba az utóbbi hetek legnagyobb visszhangot kiváltó kárpátaljai konfliktusa, mely az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) körül bontakozott ki.

A Kárpátaljai Megyei Tanács másnapi ülésének legnagyobb érdeklődésre számot tartó napirendi pontja viszont egyértelműen az UNE tiltakozása volt. Lapunk korábban már beszámolt arról, hogy az oktatási minisztérium szeretné elérni a kárpátaljai állami felsőoktatási intézmények összevonását. Erről a tárcánál már rendelet is született, ám annak végrehajtását – vélhetően az események hatására – felfüggesztették. Egyes források szerint az összevonási akció mögött Fegyir Vascsuk, a Kárpátaljai Állami Egyetem rektora állhat, aki így szeretné vezetése alatt egyesíteni a két ungvári egyetemet és a képzőművészeti főiskolát, valamint a munkácsi egyetemet. Azonban az UNE vezetése, amely élvezi Viktor Baloga pártjának, a JeC-nek a támogatását, s a megyei tanácsban is képviselteti magát (Mikola Vehes, az egyetem rektora a JeC színeiben a megyei tanács oktatási bizottságának elnöke), szembeszállt ezekkel a törekvésekkel. Nemtetszésüket azzal is kifejezésre juttatták, hogy minap tüntetést szerveztek a megyei közigazgatás és a megyei tanács közös ungvári épülete elé, illetve felhívásban tiltakoztak az egyetemet ért sorozatos – szerintük szabálytalanul lebonyolított – ellenőrzések miatt, többek között lemondásra szólítva fel az oktatási minisztert, illetve annak helyettesét.

A napirendi pont vitáját követően a megyei tanács úgy határozott, hogy támogatja az UNE tiltakozó felhívását. Lapunk információi szerint a Régiók Pártja képviselői érdekes módon ugyancsak támogatták a kormányuk egyik miniszterének lemondását követelő határozattervezetet, azonban Ivan Balogának, a megyei tanács elnökének módosító javaslata nyomán a támogatandó felhívás szövegéből ez az ominózus pont végül mégiscsak kikerült. Ehelyett viszont a képviselők kérik, hogy a megbízatásának lejárta miatt az UNE rektori székéből távozó Mikola Vehes töltse be az egyetem vezetőjének posztját az új rektor megválasztásáig, ami – legalábbis kívülről szemlélve – szintén aligha lehet érdeke a Régiók Pártjának.

A megyei tanács napirendjén szereplő további kérdések közül különös figyelmet érdemel az ökológiai alapba kerülő pénzek elosztása, ezen belül is a Kárpátalján felhalmozódott mérgező növényvédőszer-maradványok felszámolásának menete. Mivel a megyei költségvetésben nincs elegendő pénz a mérgező anyagok maradványainak elszállítására, a megyei tanács felhívással fordult az ökológiai és természeti erőforrások minisztériumához, hogy az állami költségvetésből utalják ki a hiányzó összeget.

hk