Nagyobb lehet az infláció a kormány által jósoltnál

2017. július 12., 17:00 , 862. szám

A 2017-re jósolt fogyasztói infláció magasabb lehet a kormány előrejelzésében szereplő értéknél, s elérheti a 12–14%-ot – közölte az UNN hírügynökségnek nyilatkozva Olekszij Plotnyikov gazdasági szakértő.

„Sajnos a Nemzeti Bank (NBU) és a Pénzügyminisztérium előrejelzései (a 2017. évi inflációra vonatkozóan – a szerk.) inkább optimista jóslatok. Különböző változatok léteznek (az infláció alakulására vonatkozóan) – pesszimisták, optimisták és reálisak. Valójában számos tényező nem támasztja alá az optimizmust. Ilyen a gyenge termés, a zöldségek és gyümölcsök hiánya, amelyeknek ezért nőni fog az áruk. Ilyen a tarifák emelése, a nyugdíjak növekedése. Ugyancsak ilyen, hogy nem érkezik meg a következő (hitel) részlet az IMF-től, s több mint valószínű, hogy instabillá válik a hrivnyának a dollárhoz viszonyított árfolyama – jelezte a szakértő.

Szavai szerint nagyon sok olyan tényező létezik, „amelyek felett a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Bank szemet huny”.

A szakértő szerint a kormány inflációs előrejelzése optimista, reálisabb a 12–14% körüli érték. Ráadásul – emlékeztetett Plotnyikov – csökkentették az ukrán gazdaság éves növekedésére vonatkozó előrejelzést, ami szintén az infláció növekedésének irányában hat.

Az UNN emlékeztet, hogy a Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztérium 2017-ben éves szinten 11,2%-os inflációval számol. Ugyanakkor az NBU idei inflációs előrejelzése változatlanul 9,1%.

(unn.com.ua/Kárpátalja)