Iskolai könyvtárosok konferenciája

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

2012. február 25-én a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében tizedik alkalommal került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárosok konferenciája. A rendezvény lebonyolítására a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Apáczai Csere János Könyvtárának olvasótermében került sor. A konferencia résztvevőit dr. Orosz Ildikó, a KMF elnöke köszöntötte.

Ebben az évben a választott témánk: Tanítani a taníthatatlant – élménypedagógia a kommunikáció fejlesztésének szolgálatában. Az élménypedagógia tágan értelmezhető fogalom, amit leggyakrabban cselekedve tanulásként foglalunk össze, olyan csoportos kalandtevékenységeket alkalmazó módszer, amely az önmagunkról való tanulás élményén túl azt is képes megtanítani, hogyan működjünk együtt másokkal. Olasz Tímea előadó Az élménypedagógia-módszer kulturális elemek bevonásával címmel tartott foglalkozást. Mint mondta, a csapatépítés az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy csapatszellem, csapatkohézió alakuljon ki az osztályban, iskolai közösségben. A siker az akarat, a küzdés, az együttműködés és a játék összhatásában rejlik.

Gogola István pszichológus a Személyiségfejlesztés az élménypedagógia eszközeivel témát választotta. A résztvevők beszámolója szerint igencsak hasznos volt ez a foglalkozás, hiszen sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a játékos, örömteli mozgásnak az iskolákban. Talán így elkerülhető lenne az egyre növekvő agresszivitás, az abból adódó szorongás és feszültség. Egyetlen módszerként az élménypedagógia sem lehet válasz minden felmerülő problémára, de számtalan helyzetben, tanulási fázisban jó eredménnyel alkalmazható. Cselekvésre készteti a résztvevőket. Provokál. Olyan helyzetet teremt, melyben a csoport tagjai késztetést éreznek arra, hogy próbára tegyék tudásukat, képességeiket, kreativitásukat.

Az egész napos rendezvényen a kezdeti feszültséget oldó, bemelegítő ismerkedési játékoktól kezdve a csapatépítő, versengő, együttműködési, problémamegoldó, kommunikációs játékokig mindenre láthattunk, tapasztalhattunk példát. Mindannyian azzal a gondolattal távoztunk a fárasztó, de kalandokkal, élményekkel teli nap után, hogy mindennapossá, természetes eszközzé kellene tenni a játékot az iskolában.

Répási Ildikó,
a konferencia szervezője