Turistavonat lesz a nagyszőlősi kisvonatból

2017. július 29., 12:06 , 864. szám

Június 28-án Salánkról indult próbaútjára Ukrajna első keskenynyomtávú turistavonata – jelentette az UNN hírügynökség.

A gőzmozdony vontatta szerelvény a tervek szerint a Borzsa-völgyi keskeny nyomtávú vasútvonalon fog közlekedni a jövőben.

Sebastian Trolle, az ukrán infrastrukturális miniszter tanácsadója, aki jelen volt a próbajárat elindításánál, emlékeztetett, hogy a németországi, ausztriai és svájci keskeny nyomtávú vasutak rengeteg turistát vonzanak. A kárpátaljai projekt célja felmérni az itteni igényeket. Rámutatott, hogy a kárpátaljai az első keskeny nyomtávú turistavonat nem csupán Ukrajnában, hanem a FÁK-tagországok területén is.

A járatindítás érdekessége a régi gőzmozdony volt, amelyet a Kirovohrad megyei Hajvoronból szállítottak Kárpátaljára. A gőzmozdonnyal együtt érkeztek megyénkbe a masiniszták is. Az 1950-es építésű, német gyártmányú mozdony, amely korábban több játékfilmben is szerepelt már, a nyár folyamán fog közlekedni a Borzsa-völgyben.

Az első turistajárat jövő pénteken indul majd Nagyszőlősről. A továbbiakban azt tervezik, hogy a szerelvény pénteken és szombaton turistákat szállít majd, a hét többi napján pedig menetrendszerű vonatjáratként közlekedik Nagyszőlős és Komlós (Hmiljnik) között – írja a hírügynökség Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzóra hivatkozva.

(unn.com.ua/Kárpátalja)