A külügyminiszter megoldást ígér

Martonyi János válasza a KMKSZ-nek

2012. március 23., 09:00 , 584. szám

A határátlépési problémák megoldását ígérte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) írt válaszlevelében Martonyi János külügyminiszter.

Lapunkban korábban beszámoltunk arról, hogy a KMKSZ levélben fordult a magyar kül- és belügyminiszterhez a KMKSZ által kiadott támogató nyilatkozat alapján vízumhoz jutott kárpátaljai magyar utazók vegzálása miatt. A korábbi gyakorlattól eltérve, a közelmúltban a Magyarországra történő belépéskor a magyar hatóságok kérték a vízumigényléshez kiadott támogató nyilatkozat felmutatását, holott azt a vízumért folyamodóknak le kell adniuk a magyar konzulátuson.

A napokban kézbesített válaszában Martonyi János külügyminiszter arról tájékoztat, hogy levélben fordult az ügyben illetékes Pintér Sándor belügyminiszterhez, kérve a határőrizeti szervek kifogásolt ellenőrzési eljárásának tisztázását. A külügyminiszter egyben biztosítja Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét, hogy a magyar kormány nemzetpolitikai prioritásai közé tartozik „a kárpátaljai magyarságnak a schengeni térségbe való beutazási feltételeinek lehető legnagyobb mértékű könnyítése”. „Ezért biztos vagyok abban, hogy belügyminiszter úrral közösen megfelelő megoldást tudunk találni az Ön által felvetett problémára, ami egyben hazánk schengeni tagságából eredő nemzetközi jogi kötelezettségeivel is összhangba hozható, és így a schengeni ellenőrzés során nem nyújt esetleg alapot ahhoz, hogy a beutazási könnyítések terén elért jelentős eredményeinket és további törekvéseinket bármi veszélyeztesse” – zárja sorait Martonyi János.

szcs