Átállunk a nyári időszámításra – utoljára?

2012. március 23., 09:00 , 584. szám

A hétvégén, szombatról vasárnapra virradóra ismét előrehúzzuk az óra kismutatóját egy órával. Előfordulhat azonban, hogy utoljára teszünk így, miután a parlament elé került az a törvénytervezet, amelynek értelmében idén még kétszer állítgatjuk az időmérőinket (tavasszal átállunk a nyári időszámításra, majd ősszel a télire), azt követően azonban maradunk a „téli” időnél.

Azt mondják, az óramutató ide-oda húzogatásának gazdasági haszna nyilvánvaló, az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról viszont megoszlanak a vélemények. Az orvosok többsége mindenesetre úgy gondolja, hogy az új időszámításra való átállás megviseli a szervezetet, ezért az elkövetkező 1-2 hétben lehetőleg kerüljük a nagyobb fizikai megterheléseket, fogyasszunk több vitamint.

Az lett volna a meglepetés, ha éppen az óraátállításból nem kreáltak volna „ügyet” a kijevi politikusok. Tavaly egyszer már megpróbálták „rendezni” a kérdést, s a keleti országrészből származó honatyák kezdeményezésére a „moszkvai időhöz” igazítani a kijevi órát, ám a nyugat-ukrajnai megyék élénk tiltakozására végül is elálltak az ötlettől.

A kormány most ismét nekifut a témának, de Mihajlo Csecsetov, a hatalompárt, a Régiók Pártja parlamenti frakcióvezető-helyettese a kérdés napirendre tűzése előtt még nem volt bizonyos benne, hogy a frakció egyöntetűen támogatja-e majd a jelenlegi elképzelést. Csecsetov ugyanakkor ismét előhozakodott a kelet-ukrajnaiak tavalyi ötletével: „Úgy vélem, hogy Ukrajnát két időzónára kell osztani: egy Nyugat-Ukrajnának, egy Keletnek. Értsék meg, amikor Ungváron már világos van, s bátran lehet dolgozni, Donyeckben akkor még csak pirkad… És amikor döntünk az óramutatók átállításáról, az ország legsűrűbben lakott megyéinek, a Donyeckinek, a Luhanszkinak, a Dnyepropetrovszkinak, a Harkivinak az érdekeit kell figyelembe venni” – idézte a politikus némileg meglepő érvelését az ua-reporter.com.

Miután a Föld mozgását még a Régiók Pártjának sem áll módjában megváltoztatni, az ügyben előreláthatóan nehezen születik majd meg a végső döntés. Csak remélhetjük, hogy a képviselői fejekben is pirkadni kezd idővel.

zzz