Folytatódik a Tiszta Kárpátalja program

2017. szeptember 15., 20:49 , 871. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) szervezésében folytatódik a Tiszta Kárpátalja elnevezésű környezetvédelmi program, amely célul tűzte ki Kárpátalja kulturális és turisztikai jelentőségű helyeinek, környezetünknek a megtisztítását a szeméttől, a városok és falvak közterületeinek tereprendezését.

A 10 napos hulladékgyűjtő akció közel 30 kárpátaljai települést érint. A mozgalmat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság 14 millió forinttal támogatja.

A program sajtótájékoztatóján Grezsa István kormánybiztos szimbolikusnak nevezte, hogy a Tiszta Kárpátalja mozgalom második fordulója egybeesik az európai Te szedd! mozgalommal. Szerinte a program egyfajta szemléletformáló kezdeményezés is Kárpátalján, amely által a helyiekben szeretnék tudatosítani a környezetvédelem fontosságát.

Az első fordulóban szakadó esőben több mint 7,5 tonna szemetet gyűjtöttek össze. Grezsa István elmondta, hogy hárommillió tonna illegális hulladék található ma Kárpátalján, és legalább 250 illegális hulladéklerakó. Ezek zömében a Tisza árterében helyezkednek el, így áradáskor a szemét nagy része Magyarországon köt ki. A magyar kormánynak is érdeke, hogy minél kevesebb szemét folyjon le a Tiszán, és a legmagyarabb folyó végre megszabaduljon a hulladéktól.

A kormánybiztos azt is elmondta, hogy sokat romlott Magyarország és Ukrajna kapcsolata az utóbbi hetekben elfogadott oktatási törvény miatt. Szerinte sokkal fontosabb megoldandó kérdések vannak az országban, ahelyett, hogy a kisebbségek anyanyelvi oktatását korlátozzák. Többek között az égető környezetvédelmi problémák, hiszen Kárpátalján egyetlenegy szemétfeldolgozó sem üzemel.

Pápai Mónika, a Százhalombattán működő Hulladékkommandó vezetője elmondta, hogy 9 évvel ezelőtt alakult meg a társadalmi egyesület. Naponta másfél tonna PET-palackot szedtek össze a Tiszán, ennek 70%-a ukrán feliratú volt. Az egyesület tagjai a szemétszedés mellett iskolákba is kijárnak, ahol igyekeznek a fiatalokat a környezettudatos életmódra nevelni. A magyarországi Te szedd! mozgalom 7 éve működik. Mint mondta, a környezetvédelem talán egy örökös harc, de sohasem késő csatlakozni. Kiemelte, hogy a civil közösség kohéziós ereje hatásos, és ezek által az események által előrébb lehet jutni. Közös az otthonunk, közös a folyónk, és tenni kell azért, hogy szép és tiszta maradjon.

Kardos Albert, a KMKSZ ISZ alelnöke kiemelte: az ifjúsági szervezet örömmel fogadta, hogy ők lehetnek a kormánybiztosság partnerei a program lebonyolításában. Reményét fejezte ki, hogy sikerül felülmúlni az előző megmozdulás eredményességét, és minél többen csatlakoznak majd a mozgalomhoz.

VE