Hidak kultúrák, népek és országok között

Kőszobrásztábor Beregszentmiklóson

2017. október 4., 17:27 , 873. szám

A Matl Péter vezette Pro Arte–Munkács Társadalmi Egyesület a tavaszihoz hasonlóan a beregszentmiklósi várkastély udvarán, közvetlenül a Latorca partján szervezte meg idei őszi kőszobrásztáborát. A tábor ideje alatt, szeptember 24. és október 8. között hat országból hat kiválasztott szobrászművész igyekszik megalkotni azt a művet, amelyet az egyesületbe tömörült művészek kiválasztottak a hozzájuk beküldött tervek közül. Az idén érkezett művész Iránból, Dániából, Lengyelországból, Magyarországról, Ukrajnából és egy hölgy Spanyolországból. Az alkotótábor témája, akárcsak tavasszal: a híd. Híd a kultúrák, népek, országok között.

Idén huszonhat szobrász közül választották ki a szervezők a tábor hat résztvevőjét, akik közül öten a kárpátaljai Novoszelicáról származó mészkövet faragnak, ami kemény, időtálló Pannon-tengeri üledék, 190-210 millió éves kőzet. Egy műalkotás téglából készül. A szobrok Kárpátalja különböző falvaiban lesznek majd felállítva. A szervezők hálásak a támogatóknak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, a Bethlen Gábor Alapnak, valamint a Munkácsi Járási Állami Közigazgatási Hivatalnak, amely a szobrászok számára a köveket biztosította.

Ole Videbæk Dániából érkezett Beregszentmiklósra, ahol vörös téglából épít egy három méter magas tornyot a várkastély mellett. Az ő műve ott is marad, hisz nem lesz mozdítható. Elárulta, hogy a megnyitón tüzet raknak az elkészült téglatoronyban, ami speciális fényhatásokat eredményez majd. Az egyszerű vörös téglákból, kötőanyag nélkül készülő munka a művész magyarázata szerint egy, a földről az ég felé törő függőleges hidat szimbolizál. Ole több mint ötven, téglából készült műalkotást készített már, a dániai Aalborgból érkezett, eredetileg építészmérnök. Korábban főleg land art installációkat készített – mondja, de újabban egyre több figuratív szobra is van. Most viszont Kárpátalján egy téglainstalláción dolgozik.

Az iráni Said Ahmedi Harkivban tanult szobrászatot, ukrán felesége van, és 23 éve ott él. Ő két egymásba kapaszkodó birkózót formál meg a kemény mészkőből, akik egy hidat alkotnak. Elmondta, hogy a tiszta küzdelem nemes dolog, ami egyben a békesség alapja.

A Huszt melletti Velétéről érkezett Ivan Demjan, aki a kultúrák és nemzedékek közötti hidat egy karcsú tanítónő formájában álmodta meg, akit körülvesznek a gyerekek. A munkát szülőfalujában, Velétén állítják majd fel. A művész inkább fát szokott faragni, de több nagyméretű kőszobra is látható, többek között Técsőn és Huszton.

A Lengyelországból érkezett Piotr Brozek két hatalmas, vizet ábrázoló kőtömbön dolgozott ottjártunkkor, amelyeken halak is lesznek majd. A két tömböt egy összefonódó kötelet ábrázoló harmadik tömb köti majd össze, egy hidat szimbolizálva. A szobor címe: A híd alatt.

Balanyi Zoltán Magyarországról jött, Kecskemét mellett lakik egy tanyán. Készülő szobra egy hatalmas köszörűkő forma, amelyre rákerül egy hasáb is a végén.

Rhea Marmentini Spanyolországból érkezett, de kitűnően beszél magyarul, ami nem véletlen, hisz édesanyja magyar, édesapja chilei. Ő az egyetlen hölgy az alkotók között, szobrászatot Pécsen és Párizsban is tanult, a mostani munkája pedig egy madarat és egy magot ábrázol egyszerre, mindezt ősi motívumokat felhasználva. A madár a szabadság jelképe, ami ki kell hogy bontakozzon, feloldva a konfliktusokat. Rhea gyerekkora óta foglalkozik szobrászattal, alkotásai főleg Spanyolországban láthatók. Legismertebb munkája egy hatalmas sárkány, amellyel egy régi kőbányát, egy hegybe vágott sebet alakított műalkotássá. Kárpátalján most jár először, és nagyon tetszik neki a táj. A környezetet egy kicsit vadabbnak és egyben szabadabbnak látja nálunk, mint otthon, Spanyolországban, talán amiatt, hogy nincs annyira beépítve és nem annyira rendezett.

A házigazda, Bartos József festőművész, aki bérli és rendbehozta a beregszentmiklósi várkastélyt, elmondta, hogy vasárnapig, október 8-ig dolgoznak a gyönyörű helyszínen a művészek. Aki arra jár, nyugodtan bemehet a történelmi épület udvarára és megtekintheti, hogyan dolgoznak a művészek. Egyébként a vármúzeumot meglátogató turisták többsége nem is hagyja ki ezt a lehetőséget.

Badó Zsolt