A leggyakrabban hivatalnokok, képviselők és a bűnüldöző szervek képviselői támadnak az újságírókra

2017. október 4., 14:56 , 874. szám

Az év eleje óta 75, újságírók elleni támadást jelentettek Ukrajnában – derül ki az Ukrajnai Újságírók Nemzeti Szövetségének (NSZZSU) 2017 első kilenc hónapjára vonatkozó adataiból, amelyeket az Ukrajinszki Novini ismertet.

A közlés szerint a leggyakrabban a különböző szintű hivatalnokok és képviselők akadályozzák a tömegtájékoztatási eszközök munkatársainak tevékenységét. Az idei esztendő első kilenc hónapja során 13 ilyen esetet jegyeztek fel. A riporterek további négy esetben az bűnüldöző szerveket teszik felelőssé az őket ért támadásokért.

A támadók kezétől idén eddig megsérült 75 újságíró közül 22 nő volt.

Az NSZZSU adatai szerint Kijev és Kijev megye a legveszélyesebb az újságírói megbízások teljesítése szempontjából. A régióban eddig 19 rögzített esetben érte támadás a tömegtájékoztatási eszközök munkatársait. Odessza megyében kilenc, újságírók elleni támadást jegyeztek fel, míg Donyeck megyében 6, Zsitomir és Mikolajiv megyékben pedig 5-5 esetben alkalmaztak erőszakot zsurnalisztákkal szemben.

Az újságírók szakmai szervezeténél hangsúlyozzák, hogy az NSZZSU és partnerei szükség esetén készek jogi támogatást biztosítani a megsérült újságíróknak.

(ukranews.com/Kárpátalja)