Bírság új igazolványkép beragasztásának elmulasztásáért

2017. október 15., 12:23 , 874. szám

„Amikor 45 éves lettem, sokáig nem jutott eszembe, hogy új fényképet kellene ragasztatnom a személyi igazolványomba. Végül felkerestem a migrációs szolgálatot, ahol közölték velem, hogy a késedelemért bírságot kell fizetni. Kifizettem a pénzt, hisz nem volt nagy összeg, de az az érzésem, hogy becsaptak. Jogosan jártak el a hivatalban?”

– A hatályos szabályozás értelmében (Постанова Верховної Ради України „Про затвердження положень про паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду закордон”) azoknak a személyeknek, akik betöltötték 45. életévüket, új, az életkorukat tükröző fényképet kell ragasztatniuk a személyi igazolványukba. Az olyan személyi igazolvány, amelybe a 45. életév elérése után nem ragasztottak új fényképet, érvénytelennek minősül.

A fentebb idézett rendelet 18. pontja egy hónapot ad arra, hogy a polgár személyi igazolványát az új fotóval együtt benyújtsa az állami migrációs szolgálat lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes hivatalában. Ha letelt az egy hónap, a migrációs szolgálatnak az Adminisztratív szabálysértési törvénykönyv 197. cikkelye alapján figyelmeztetésben kell részesítenie a polgárt. Amennyiben a 197. cikkely által leírt tényállás egy éven belül megismétlődik, jogukban áll bírságot kiszabni. A bírság összege az adózatlan minimális jövedelem 1–3-szorosa (17–51 hrivnya) lehet.

hk