Fafaragók fesztiválja Kárpátalján

2017. október 31., 17:59

November 9–11-én kerül megrendezésre Kárpátalján, valamint országos szinten is az első fafaragó fesztivál a rahói járási Nagybocskón – olvashatjuk a pmg.ua hírportálon.

Jurij Szasz, a rahói járási tanács képviselője elmondta, hogy a rendezvényen létrehoznak majd egy faragósétányt, kézműves-programokat, vásárt és koncertet is szerveznek. A nyugat-ukrajnai fafaragók egy egyedi alkotással készülnek. Már közel húsz jelentkezőt regisztráltak a szervezők.

Lilija Iljcsuk, a helyi iskola igazgatónője elmondta, hogyan született a fesztivál megrendezésének ötlete. „Az iskolánk területén van jó néhány öreg fa, melyek veszélyesek, ezért ki kell őket vágni. Jurij Szász képviselő pedig felajánlotta, hogy kössük össze a kellemeset a hasznossal: vágjuk ki a fákat, s mutassuk meg a gyerekeknek, hogy lehet összefűzni őseink művészetét a jelenlegi alkotási módokkal. Úgy gondolom, hogy nagy hatással lesz ez a gyerekekre, hiszen a művészek életet fognak adni az elhalt fáknak, lelket lehelnek beléjük” – nyilatkozta.

(pmg.ua/VV)