A megkérdezettek többsége szerint a parlamentben és a bíróságokon a legelterjedtebb a korrupció

2017. november 2., 10:37 , 878. szám

Ukrajna polgárainak több mint 50%-a úgy véli, hogy a korrupció a parlamenti képviselők és tisztviselők körében, valamint a bíróságokon a legelterjedtebb – jelentette az UNIAN hírügynökség az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és az Ukrainian Sociology Service vállalat által végzett országos felmérés eredményeit ismertetve.

A szociológusok szerint a megkérdezettek 52,3%-ának meggyőződése, hogy a bíróságokon nagyon elterjedt a korrupció, 28,4% szerint pedig általában elég gyakori. Csupán a válaszadók 6,5%-a véli úgy, hogy a bíróságokon kevéssé elterjedt a korrupció, s mindössze 1,3%-uk mondta azt, hogy egyáltalán nem elterjedt, miközben 11,7%-uk nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ugyancsak a megkérdezettek több mint fele (50,8%) vélte úgy, hogy a Legfelső Tanácsban nagyon elterjedt a korrupció, további 31,1% szerint pedig általában eléggé gyakori. Csupán a válaszadók 6,4%-a jelentette ki, hogy a parlamentben kevéssé elterjedt a korrupció, s mindössze 1% szerint nem tekinthető elterjedtnek egyáltalán. Erre a kérdésre a felmérésben résztvevők 10,7%-a nem tudott válaszolni.

Emellett a megkérdezettek az ügyészséget (45%+28,9%) és a kormányt (42,5%+32,3%) tartják azoknak az állami intézményeknek, melyekben a legelterjedtebb a korrupció.

Ugyanakkor a felmérésben részt vevők 71,1%-a azt állította, hogy az elmúlt egy esztendőben neki és családtagjainak nem kellett kenőpénzt fizetnie, s 25,5% vallotta be, hogy fizetett. A válaszadók 3,5%-a tagadta meg a választ erre a kérdésre.

Azok, akik fizettek kenőpénzt, leggyakrabban azt állították, hogy az egészségügyi intézményekben (46,3%), a felsőfokú és szakoktatási intézményekben (22,5%), a helyhatósági szerveknél (13,6%), az iskolákban (10%), a járőrrendőrségen (9,5%), a bíróságokon (6,9%), a lakásgazdálkodási, illetve kommunális szolgáltató vállalatoknál (6,2%), és a vámhivatalokban (5,4%) kényszerültek erre.

A felmérést szeptember 18. és október 3. között végezték 2000 fős, az ország felnőtt lakosságát (a Krím, valamint Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területeinek kivételével) reprezentáló mintán.

(unian.ua/Kárpátalja)