Hasznos tanácsok az edzéshez és a táplálkozáshoz egy kétdanos karatemestertől

2017. november 8., 10:43 , 878. szám

A beregszászi Mustang Gym edzőteremben tartott nyílt napot a nyíregyházi Németh Szabolcs testnevelő, önvédelmi oktató, személyi edző, a Nyíregyházi Egyetem óraadó tanára, a sótókan karate sportág magyar válogatott sportolója, azon belül az egyik stílusszövetség, a JKA edzőbizottságának a tagja, a japán szabadkezes harcművészet kétdanos mestere, aki igyekezett tanácsaival segíteni azoknak, akik Beregszászban bármilyen célból edzenek vagy edzeni szeretnének.

A városban kiplakátolt és a Facebookon hirdetett nyílt napon, október 31-én mintegy 25 különböző korosztályhoz tartozó férfi és nő jelent meg. Az érdeklődők között voltak olyanok, akik már edzenek, testépítéssel foglalkoznak, de többen csak fontolgatják, hogy elkezdjék-e a testedzést, az alakformálás vagy a fittség visszaszerzése érdekében. Németh Szabolcs jól érthető, világos és gyakorlati bemutatóval is kiegészített interaktív előadásával valóban sokat tud segíteni ebben.

A magyarországi szakember előadásában elmondta, hogy mindenki esetében az elérendő célnak megfelelően kell kialakítani az edzésmunkát, attól függően, hogy valaki a sportágához szeretne háttérmunkát végezni, valaki fogyni akar vagy izomtömeget növelni stb. Tudatos edzéshez tudatos táplálkozásnak kell párosulnia, hangsúlyozta, s ennek megfelelően elsőként a helyes táplálkozásról beszélt, ami alapvető feltétele az egészségünk megőrzésének, de 70%-ban ez határozza meg az edzés eredményességét is. Előadásában részletekbe menően elemezte, hogyan kellene helyesen táplálkoznia annak, aki tudatos, látható eredményekkel járó edzésmunkát szeretne végezni. Elmondta, hogy helyes táplálkozással is nehezen lehet – különösen fokozott fizikai igénybevétel esetén – fedezni szervezetünk napi vitamin- és ásványianyag-szükségletét, ezért hasznos lehet különböző vitaminkészítmények és táplálék-kiegészítők fogyasztása. Ebben a témában is szakmailag megalapozott, észszerű és nem túlzó javaslataival igyekezett eloszlatni a tévhiteket.

Ingyenes előadása végén a nyíregyházi szakember a különböző izomcsoportok erősítésére szolgáló gyakorlatok helyes kivitelezéséről beszélt, amelyeket egy edzés során be is mutatott.

A rendezvényen az érdeklődők testzsírarányát is megmérték, mindenkit hasznos tanácsokkal láttak el, bárki nyugodtan kérdezhetett a magyarországi szakembertől.

A beregszászi nyílt napot követően Németh Szabolcs a Kárpátaljának elmondta: „Nyíregyházán találkoztunk Nagy Istvánnal, a Mustang Gym tulajdonosával, a két kisfia hozzám jár karateedzésre. Látta a munkámat, sokat beszélgettünk, és ő hívott meg ide, Beregszászba. Igazából az volt a célunk ezzel a nyílt nappal, hogy fölmérjük, van-e itt szükség szakmai segítségre. Már most le tudom vonni azt a következtetést, hogy igenis van, szeretnénk ezentúl minden hónapban különböző workshopokat, továbbképzéseket tartani a felmerülő igényeknek megfelelően. Ezeknek a workshopoknak a témája lehet a helyes táplálkozás, a táplálékkiegészítés vagy az edzésmódszerek, bármi, amire igény lesz. Addig is a közösségi médián keresztül tudnak a beregszászi érdeklődők velem kommunikálni. Össze fogunk állítani egy kérdőívet, amely a Mustang Gym Facebook-oldalán lesz elérhető, annak segítségével szeretnénk a következő workshopra a legtöbbeket érdeklő témát kiválasztani.

Nagy István, a Beregszászban, a Puskin utca 28. szám alatt található Mustang Gym edzőterem tulajdonosa elmondta: „Annak a számára, aki eredményeket akar elérni az edzéssel, a helyes táplálkozás a legfontosabb, valamint az edzés során a gyakorlatok helyes technikai kivitelezése, a szakmailag megalapozott edzéstervek összeállítása. Ehhez adhat nagyon hasznos szakmai segítséget Németh Szabolcs itt, Beregszászban.”

Badó Zsolt