Önzetlenül az idősekért és a fiatalokért

Mindenkivel törődik a Kenguru Alapítvány

2012. február 17., 09:00 , 579. szám

A palágykomoróci Kenguru Alapítvány nyugdíjas klubot, énekkart, közös programokat, kirándulásokat, karácsonyi segélyakciókat, a fiatalok és középkorúak számára pedig számítógép-felhasználói tanfolyamokat szervez. Igyekszik mozgalmasabbá tenni az ungvári járási Palágykomoróc lakosságának életét. A sajtóban is egyre gyakrabban hallhatunk, olvashatunk a 2010-ben alapított Kenguru Alapítványról, amelynek megteremtője és lelkes működtetője egy, a húszas éveiben járó, falujáért tenni igyekvő fiatalasszony.

Andrejcsák Beáta gyermekkorában szegényeket és időseket segítő hivatásra vágyott. De az élete másként alakult. Kémia szakon végzett az Ungvári Nemzeti Egyetemen, férjhez ment, és most várja második gyermekét. Munkahelyének megválasztásakor sem a könnyű utat kereste, hisz 10 éve roma gyerekeket tanít, illetve kémiatanár a Koncházai Középiskolában, ahol a 210 gyerekből nyolcvan roma származású. Számukra Majnek Antal római katolikus püspök segítségével nyári táborokat szervez, melyben nővére segítségére is számíthat. De túl ezen, megpróbál segíteni a palágykomoróci idős asszonyokon is, 2009 karácsonyán például több támogatónak köszönhetően ajándékcsomagokkal lepte meg a falu egyedülálló idős lakóit. A helyi általános iskolában ezidáig nem volt számítógépes szaktanterem és gyakorlati informatikai képzés, így Beáta a munkácsi Caritas és a Dorcas AID jótékonysági segélyszervezet segítségével számítógépeket szerzett, egy informatikában jártas helybéli fiatalember vállalta, hogy a számítógép-felhasználói ismeretekre ingyen oktatja az érdeklődőket, főleg gyerekeket. Az idősek számára létrehozta az Örökzöld Nyugdíjasklubot, akik ingyen varrtak az iskolások számára fellépőruhát, csigatésztát készítenek, továbbá a helyi általános iskola énektanárának, Szakács Ibolyának a szakmai vezetésével létrehozták a saját énekkarukat, amely rendszeresen fellép a falu ünnepi rendezvényein, és egyre több meghívást kapnak egész Kárpátaljáról. Felléptek már Kaszonyban, Kígyóson és a szomszédos Gálocs és Sislóc ünnepi rendezvényein. Március 8-ra pedig Bártfára kaptak meghívást.

Mindehhez egy magánszemély csak nagyon nehezen tud adományokat kérni vállalkozóktól és segélyszervezetektől, így 2010 márciusában Andrejcsák Beáta saját költségén bejegyeztette a palágykomoróci Kenguru Alapítványt. Az alapítvánnyal kapcsolatos adminisztráció nem egyszerű, de nem is megoldhatatlan feladat, és ennek köszönhetően már a támogatók is könnyebben segítenek. Az alapítvány létrejötte óta támogatóiknak köszönhetően minden karácsonykor élelmiszersegélyben részesítik az egyedülálló idősek mellett a faluban élő mozgássérülteket, sokgyermekes családokat és más rászorulókat. Automatikusan hozzájuk fordulnak, ha valakinek ortopédiás ágyra, tolókocsira vagy járókeretre van szüksége. Sikerült emlékezetes kirándulásokat szervezni Kárpátalján, és Szőcs Pál székesfehérvári vállalkozónak köszönhetően eljuthattak Budapestre is, ahol bemutathatták tehetségüket a Duna Televízióban is. Tavaly a faluban az Örökzöld Nyugdíjasklub adományokat gyűjtött a munkácsi Down-kóros gyerekek számára stb.

Nehézséget jelent, hogy az alapítványnak nem volt mostanáig saját épülete, helyisége, de ez a probléma is megoldódni látszik. A polgármesteri hivatal fölajánlotta számukra a falu központjában található, korábban a református egyház tulajdonában lévő épületet, amely évtizedek óta üresen áll. Beáta férje és sógora hozzálátott a felújításhoz, de csak a villanyáram visszakapcsolása 4 000 hrivnyába kerül, melynek a felét már pályázatuk alapján kifizette a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az összeg másik felét pedig még nem tudják, hogy honnan kerítik elő. Sokat segít Andrejcsák Beátának férje mellett húga, Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke, és sógora, Tóth László, akik szintén magukénak érzik a palágykomoróci Kenguru Alapítvány ügyét.

E történethez hasonlót ritkán hallhatunk. Egy törékeny, húszas éveiben járó fiatalasszony, aki családján és a munkáján túl felelősséget érez az egész faluért, és erejéhez és lehetőségeihez mérten megpróbál mindenkinek segíteni. Az elért eredményekhez csak gratulálni tudunk. További kitartást és sok sikert kívánunk ahhoz a munkához, amely példa lehet mindannyiunk számára.

Lapzártánk előtt értesültünk arról, hogy Andrejcsák Beáta időközben életet adott egy egészséges kisfiúnak. A mama és a baba is jól van. Gratulálunk!

Badó Zsolt