Robbanóanyagot szállított Kijevbe két munkácsi férfi

2017. november 13., 16:20 , 879. szám

Nem tudtak róla, hogy robbanóanyagot szállítanak – állította a rendőröknek az a két kárpátaljai illetőségű férfi, akiknek az autójából több mint hat kilogramm robbanóanyag került elő november 12-én késő délután Kijev Darnyica kerületében egy parkolóban.

Az esetről beszámoló UNIAN hírügynökség idézi Andrij Pirohov ezredest, az 1. Számú Különleges Rendeltetésű Rendőrezred parancsnokát, aki elmondta: kollégái azért döntöttek a személygépkocsi átvizsgálása mellett, mert az autóban ülő két férfi nyugtalan lett a rendőrségi szolgálati jármű láttán.

A Volkswagen típusú személygépkocsi átvizsgálása során a csomagtartóból előkerült egy hátizsák, benne robbanóanyaggal, illetve a hozzá való detonátorokkal.

„Azt állították, nem tudták, hogy mi van a táskában – számolt be az esetről a rendőrtiszt. – Közölték, arra kérték őket, hogy szállítsák Kijevbe a táskát, mondván, abban autóalkatrészek vannak. Állítólag megkérték őket, hogy ne nyissák ki a csomagot, mivel nagyon drága alkatrészekről van szó.”

A két előállított személy elmondta azt is, hogy Munkácsról érkeztek, ahol véletlenül ismerkedtek meg egy diszkóban azzal a fiatalemberrel, akitől utóbb a hátizsákot kapták. A küldeményt a megbeszélt helyen kellett volna átadniuk a címzettnek.

A hátizsák átvizsgálásakor öt briketnyi, 6,5 kg összsúlyú plasztik robbanóanyag, valamint 10 elektromos detonátor került elő. A hírügynökségi beszámoló szerint a robbanóanyag elő volt készítve a „felhasználáshoz”.

Az Ukrajinszka Pravda idézi Andrij Kriscsenko fővárosi rendőrfőnököt, aki nem zárta ki, hogy az ügyet terrorista cselekmény előkészítésévé minősítik át a hatóságok. Ugyanakkor jelezte, hogy ez egyelőre csupán egyike a nyomozók által vizsgált lehetőségeknek az esettel kapcsolatban.

A portál emlékeztet, Viktor Baloha kárpátaljai parlamenti képviselő a Facebook közösségi oldalon megerősítette, hogy információ szerint a két elfogott férfi valóban munkácsi lakos, és Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő környezetéhez tartoznak.

A mukachevo.net később a kijevi ügyészség sajtószolgálatára hivatkozva közölte, hogy a 26, illetve 27 éves férfit robbanószerek, illetve robbanószerkezetek engedély nélküli beszerzésével, őrzésével és szállításával gyanúsították meg, amiért háromtól hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők. A hatóságok kezdeményezték a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését.

Az ügyészség képviselője a 112-Ukrajina tévécsatorna műsorában elmondta, a gyanúsítottak visszautasították a kirendelt ingyenes ügyvédet. A két személyt fogadott ügyvéd képviseli, akitől azt a tanácsot kaphatták, hogy ne válaszoljanak a nyomozók kérdéseire – tette hozzá Nagyija Makszimecj ügyészségi szóvivő.

Eközben az Ukrajinszka Pravda arról számolt be, hogy a Legfelső Tanács épületénél zajló ellenzéki tiltakozó akció Facebook-oldalán a szervezők közölték, a két kárpátaljai férfit, akiknek az autójában vasárnap a robbanószert találták, korábban többedmagukkal felszólították a Hrusevszkij utcai sátortáboruk elhagyására, miután fegyelemsértést követtek el, és a tiltakozókkal, valamint a rendfenntartókkal is „konfliktusokat provokáltak”.

(unian.ua/pravda.com.ua/mukachevo.net/zzz)