Hivatalosan is „emlékmű” a vereckei emlékmű

2012. január 27., 09:00 , 576. szám

Rendeződni látszik a vereckei magyar honfoglalási emlékmű helyzete – közölte lapunkkal Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, megyei tanácsi képviselő.

A KMKSZ kezdeményezésére, a Volóci Járási Tanács döntése nyomán és a Volóci Járási Állami Közigazgatási Hivatal kulturális és turisztikai osztályának kérelmére a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal Kulturális Főosztálya felvette a vereckei emlékművet a helyi jelentőségi emlékművek jegyzékébe – mondta el a képviselő. Hozzátette: a főosztály egyben kezdeményezi a kulturális minisztériumnál, illetve a nemzeti kulturális örökség védelmével megbízott állami szolgálatnál, hogy vegyék fel a szóban forgó emlékművet az ukrajnai emlékművek állami jegyzékébe. Az emlékmű ily módon mostantól a törvény védelme alatt áll – jelentette ki Brenzovics László.

Az eset érdekessége, hogy a vereckei emlékművet és a közelében az 1939-es kárpátaljai szicsgárdistáknak állított emlékművet a megyei adminisztráció kulturális főosztályának ugyanazon határozatával vették nyilvántartásba.

hk