Timosenko egy harkovi kolóniára került

2012. január 6., 09:00 , 573. szám

Egy kelet-ukrajnai börtönbe szállították múlt pénteken az októberben hétévi szabadságvesztésre ítélt volt ukrán kormányfőt, Julija Timosenkót. Timosenkót eddig Kijevben tartották fogva, most a Harkiv megyei Kacsanyivka településén levő női börtönbe szállították át, ahol 800–1000 nő raboskodik.

A büntetés-végrehajtási hatóságok közleménye szerint Timosenko egészségi állapota nem akadályozza meg „a kényelmes körülmények között történő” átszállítást. Szerhij Vlaszenko, Timosenko egyik ügyvédje elmondta, hogy védencét, aki súlyos hátfájdalmakkal küzd, és nem tud egyedül járni, a börtön alkalmazottai vitték a rabszállító kocsiig. Az Ukrajinszka Pravda hírportál úgy értesült, hogy Timosenko kerekes széket kapott, a korrespondent.net pedig a büntetés-végrehajtási hatóságokra hivatkozva azt írta, hogy a volt kormányfőt kényelmes mikrobusszal szállították az új börtönbe, s vele együtt útnak indították 12 bőröndnyi holmiját is.

Az ellenzéki politikus hívei még aznap tüntetést szerveztek a Harkiv megyei börtön falai alatt. Sajtóbeszámolók szerint mintegy kétszázan az újévet is a börtön előtt köszöntötték.

Az augusztus óta őrizetben lévő Timosenkót hétévi börtönre ítélték azzal a váddal, hogy 2009-ben egy Oroszországgal kötött földgázszerződéssel kapcsolatban túllépte miniszterelnöki hatáskörét, és kárt okozott Ukrajnának. Az első fokú ítéletben kötelezték 200 millió dolláros kártérítés megfizetésére is a Naftohaz ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalatnak, és három évre eltiltották vezető tisztségek betöltésétől. December 23-án a kijevi fellebbviteli bíróság elutasította az 51 éves ellenzéki vezető fellebbezését, így az elsőfokú ítélet hatályba lépett.

(szcs/MTI/korrespondent.net)