Bábszínház, bűvész, barantabemutató

2018. január 17., 14:11 , 887. szám

Sok-sok nagyszerű szórakoztató programmal, játékkal, uzsonnával, ebéddel várta a kárpátaljai magyar családokat Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete a Rákóczi-főiskolán, ahol hatodik alkalommal szerveztek közösségformáló programsorozatot, elsősorban a gyerekek legnagyobb örömére.

A rendezvény megnyitóján, a főiskola átriumában a munkácsi Popovics Pál nagycsaládos édesapa köszöntötte a ma már 600 családot tömörítő egyesület rendezvényének résztvevőit. Majd Isten üzenetét és a nagycsaládos lét előnyeit hangsúlyozta Demkó Ferenc görögkatolikus esperes, Molnár János római katolikus esperes-plébános és Taracközi Ferenc református lelkész. Köszöntötte a megjelenteket, és gyerekkoráról mesélt az esemény háziasszonya, az ugyancsak nagycsaládban felnőtt Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke átadta az egyesület vándorbölcsőjét egy ajándékcsomag kíséretében, ezúttal Peleskey Leventének és feleségének, Erzsébetnek, pontosabban nemrég született Orsolya nevű lányuknak. A vándorbölcső általában négy hónapig van egy-egy nagycsaládnál, akiknek újabb gyermekük született, majd azt követően továbbadják egy újabb családnak, ezzel a szimbólummal mintegy ünnepelve az életet. Az egyesületen belül működő klubok (édesanyák, nagyszülők klubja, ifi-, baba-mama, kézműves- és robotika klub) vezetői mutatták be az általuk vezetett klubokban folyó munkát.

A gyerekeket a szervezők ügyesen korcsoportokra osztották, már a regisztrációnál különböző színű karszalagokat kaptak, majd mindannyian a korosztályuknak megfelelő programok között válogathattak: a nagyobbak például részt vehettek a Szilaj István vezette barantabemutatón, ami egy ősi magyar harcművészet, mások Egri Józseffel és feleségével, Icával kódfejtést játszhattak. A narancssárga karszalagos kicsiknek a beregszászi Bagolyvár Bábszínház mutatta be Szent László király tanulságokban és jó példákban bővelkedő életét, majd nagyszerű hangulatot teremtett Kovácsovics Fruzsinának és együttesének koncertje. Mindenkit ámulatba ejtett Varázs Tamás bűvész, majd a tánchoz teremtett kedvet az Everdance Táncszínház műsora. Közben a gyerekek a legkülönfélébb kézműveskedést is kipróbálhatták a kézművesek asztalainál. A legkisebbek a babasarokban játszhattak önfeledten. A szervezők mindenre gondoltak, még pelenkázásra is kialakítottak egy külön termet.

A felnőttek sem maradtak programok nélkül, számukra a főiskola Esztergom termében a Magyarországról jött Gorove László és felesége tartott érdekes előadást, amelyet kiscsoportos beszélgetések és szabadprogram követett.

A családi nap végén, az ajándéksorsoláskor kedvezett a szerencse néhány résztvevőnek. Kisorsolták ugyanis a Johannita Segítő Szolgálat által felajánlott monitort, két új görkorcsolyát, pólókat és könyveket.

A rendezvényen láthatóan nagyon jól érezték magukat a gyerekek, és a szülőknek is alkalmuk nyílt találkozásokra, barátkozásra és jó beszélgetésekre. A nagycsaládos szülők azok, akik a legtöbbet vállalják a jövőért, mégis azt állítják, hogy az ő életük a legteljesebb és legboldogabb. Látva őket, ez minden bizonnyal így is van, függetlenül minden önként vállalt lemondástól.

Badó Zsolt