Síterepszemle

2018. január 20., 19:31 , 887. szám

Voltak idők, amikor a havas hegyoldalak szerelmeseinek a szomszédos Lemberg (Lviv) megyébe kellett zarándokolniuk, ha egy jót akartak síelni európai turistához méltó körülmények között, napjainkban azonban a téli kikapcsolódásra vágyók közül egyre többen választják a Kárpátok nyugati lejtőit, Kárpátalját.

A síelők hagyományosan a rahói járási Drahobrát oldalában, Ukrajna legmagasabban fekvő sípályáin jelennek meg legelőször, hiszen itt az idény általában már novemberben elkezdődik, s nem is szokott gond lenni a hóval egészen május közepéig. Korábban sokakat elriasztott ettől a régiótól a nagy távolság (Ungvárról 240 kilométert kell megtennie a kalandvágyó utazónak), az utak állapota, no és az a körülmény, hogy a szolgáltatások sok kívánnivalót hagytak maguk után. Azóta jelentős fejlődésen ment keresztül a térség. Új szállodák és panziók épültek, több új sífelvonót helyeztek üzembe. Jelenleg a mintegy 10 km-nyi sípálya mellett 11 felvonó működik. Egyedül az utak tekintetében nem sikerült valódi áttörést elérni, bár a helyzet ezen a téren is javult valamit az elmúlt néhány esztendőben. A térség fő vonzereje a sok természetes hó mellett az, hogy itt a kezdőktől a profikig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb pályát.

A hágón túlról érkező turisták szerint a Drahobráton nem drágák a szolgáltatások. A sífelvonó igénybevétele egyetlen alkalomra 35–60 hrivnya, de ha valaki mindjárt 10 „útra” vált bérletet, azt már 220 hrivnyától megkaphatja. A szállás ára a havas lejtők lábánál háromágyas szobákban fejenként 350 hrivnyától indul, s a határ a csillagos ég. Találtunk néhány olyan ajánlatot is, ahol az 500 hr/fő/nap árban már a napi kétszeri étkezés is benne volt, ami valamivel kedvezőbb ajánlatnak tűnik. Sífelszerelést 100–150 hrivnyáért bérelhetünk magunknak egy napra, a síoktatót óránként 300 hrivnyáért fogadhatjuk fel.

Egyre népszerűbb a turisták körében az ökörmezői járási Pilipec (Fülöpfalva) és Podobovec (Podobóc). A havas domboldalak mellett pluszvonzerőt jelent a térség számára a Sipot-vízesés és a Szinevéri-tó (viszonylagos) közelsége. A régió harmadik felszálló csillaga Izki (Iszka). Az üdülőben azok sem unatkozhatnak, akik nem feltétlen rajongói a sítalpaknak, hiszen a vendégeket spa szolgáltatásokkal, gyógyfürdővel és jógával is várják. A térség érzékelhetően a hágón túlról érkező turistákat igyekszik vonzani, kapcsolódva a szomszédos megyék közeli, ma még talán valamivel felkapottabb síparadicsomaihoz. Ami a síelési lehetőségeket illeti, a hírek szerint Pilipecen összességében 20 km-nyi pálya áll a síelők rendelkezésére, valamint nyolc felvonó. Podobovecen három, Izkin további két felvonó működik.

Síelni elméletileg a megye alföldi régióiból könnyebben megközelíthető szanatóriumokban és üdülőkben is lehet, például a Munkácshoz közeli Szinyákon (Kékesfüred). Ezeknek az úti céloknak az előnye a megközelíthetőség és az aránylag jó útviszonyok mellett, hogy sem a szállással, sem az étkezéssel nincs gond – kivéve talán a szilveszteri–karácsonyi csúcsidényt. Problémát okozhat viszont az időjárás, mivel az olyan meleg teleken, mint amilyen az idei is, nem mindenütt és nem mindig tudnak megfelelő havat varázsolni a hegyoldalakra. Ezért mielőtt útnak indulnánk, érdemes tájékozódni a hóviszonyokról.

Az ukrán–szlovák–lengyel hármas határ közelében, Ungvártól mintegy 60-70 kilométerre található a Kraszija hegy, amely sokak szerint jelenleg Kárpátalja legjobban kiépített síközpontja. A sajtó és egyes szakemberek szerint ma ez a legkedveltebb téli turisztikai célpont a kárpátaljaiak körében. A havas idény itt december elején-közepén kezdődik, s általában áprilisig tart. A hely előnye, hogy Ungvárról viszonylag könnyen megközelíthető, s a hóágyúknak köszönhetően valamennyi hóval mindig tudnak szolgálni az idelátogatóknak. Hogy azután ez mire elég, hány pálya működik éppen, arról érdemes az utazás előtt tájékozódni. Ezt – mármint a tájékozódást – néhány éve a hegyen elhelyezett webkamerák segítségével is megtehetjük.

Világot járt atyánkfiai szerint az itteni szolgáltatások színvonala már nem sokban marad el a szomszédos országokban tapasztalható állapotoktól. Ezzel együtt nem reménytelen megfizethető szállást találni a térségben, miután maradt néhány a még mindig inkább a szovjet korszakot idéző üdülőkből, továbbá a környező településeken sokan foglalkoznak falusi vendéglátással. Tapasztalataink szerint akár már fejenként 120 hrivnyáért is bérelhető négyágyas szoba, ha valaki meg tud békélni azzal, hogy a közös fürdőszoba és mosdó a folyosó végén található.

Ami a felvonóhasználatot illeti, hétköznapokon 380, hétvégén 500 hrivnya a napi bérlet ára. Sífelszerelést felnőttnek 130-150 hrivnyáért bérelhetünk egy napra, gyermekeknek 100 hrivnyáért, fél napra a szerelés ára 80 hrivnya. Az étkezés sem jelent ma már problémát. Igaz, étterembe járni a hegyekben sem olcsó mulatság, egy ebédért 100-150 hrivnyát is elkérhetnek fejenként, ám a panziókban, szállókban egyre gyakrabban rendelhető valamivel olcsóbb étkezés is a szállás mellé, amit azonban rendszerint előre kell jelezni szobafoglaláskor.

Végezetül következzék néhány síelésre ugyancsak alkalmas kárpátaljai hegyoldal azok közül, ahol legalább egy-egy sífelvonó működik: Novoszelicja, Turja Paszika (Perecsenyi járás), Zsdenyijevo (Volóci járás), Szolocsin, Poljana (Szolyvai járás), Oszij (Ilosvai járás), Ökörmező, Verhnyij Sztudenij (Ökörmezői járás), Kalini, Uszty-Csorna  (Técsői járás), Lazescsina, Kőrösmező, Rahó, Kobilecka Poljana, Bohdan (Rahói járás).

ntk