Megszépült Guton az emlékpark és a parókia

2012. január 6., 09:00 , 573. szám

Éppen 20 éve, hogy Guton a KMKSZ helyi alapszervezetének kezdeményezésére felavatták a sztálini önkény áldozatainak emlékművét. Ehhez a Millecentenárium évében csatlakozott Szent István király szobra is. A Veres Péter beregszászi képzőművész tervei alapján készült műalkotások a guti községi emlékpark területén kaptak helyet.

A felavatásuk óta eltelt évek azonban nyomot hagytak rajtuk, így az emlékművek és a park felújítása halaszthatatlanná vált, ám erre – anyagiak hiányában – sokáig nem nyílott lehetőség.

Az elmúlt év végén azonban végre mindkét műalkotás és maga az emlékpark is jelentősen megújult.

A felújítással megbízott mesterek napokon át csiszolták, súrolták, festették, csempézték a parkban álló alkotásokat, majd a környezet rendezésével, a túlburjánzott fák megmetszésével, díszkivilágítás beépítésével új arculatot kapott az emlékpark is.

Decemberben pedig példamutató összefogással, a presbitérium jó szervezésével megújult a helyi református egyházközség parókiája is. A református gyülekezet életében nyáron történt fontos változásokat követően új tetőt kapott az épület, amelyben belső átalakításokat is végeztek. Így most már zavartalanul adhat helyet a bibliaóráknak, a konfirmandusok felkészítésének és más fontos eseményeknek.

„A jól szervezett felújítások – főként a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően – társadalmi összefogással valósultak meg, naponta 25-30 ember is segítette a mesterek munkáját” – mondta el szerkesztőségünknek Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke.

fzs