Színészképzés indulhat Kárpátalján

2018. január 24., 19:07 , 888. szám

A kárpátaljai magyar színház jövőjéről, a színészutánpótlás kérdéséről, a színházi élet népszerűsítéséről és fejlesztéséről, új stratégiák kiépítéséről értekeztek január 23-án Beregszászban.

A tanácskozás célja az volt, hogy minél szélesebb körben sikerüljön kiépíteni a színházi kultúrát Kárpátalján. Ennek érdekében tárgyalt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja összehangolt fejlesztési feladataiért felelős kormánybiztos, Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Színház színházpedagógiai műhelyének vezetője, Petneházy Attila, Nyíregyháza megyei jogú város országgyűlési képviselője, prof. dr. Végvári György, a Kaposvári Egyetem stratégiai és oktatásfejlesztési rektorhelyettese, valamint Kacsur András, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója.

Kacsur András színházigazgató elmondta, hogy a beregszászi magyar színház mára felnőtt ahhoz, hogy lassan kőszínházként üzemeljen. Ennek érdekében szükségük van segítségre, hiszen jelentős változások kellenek ahhoz, hogy tovább is képesek legyenek működni. Az igazgató kiemelte, hogy új keretekre, támogatási rendszerre és a közönségi igényeknek megfelelő kínálatra van szükség.

A beszélgetés során Sin Edina, a színház rendezvényszervezője legfontosabb kérdésként a színészutánpótlást vetette fel, valamint az eddigi igényfelmérések alapján kiemelte, hogy szükség lenne új színházi programokra, előadásokra. Ezt viszont megfelelő technikai felszerelések nélkül nem tudják kivitelezni.

Vidnyánszky Attila, a beregszászi színház egykori igazgatója mindenekelőtt köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért és Orosz Ildikónak a felújítási munkálatok koordinálásáért. 2017 nyarán jelentős felújítási munkák kezdődtek meg a színház épületében. Kiemelte, hogy volt már korábban is olyan lehetőség, hogy sikerült színészeket képezni, akkor Kijevben és Budapesten tudtak oktatást indítani. A Nemzeti Színház igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy mindenképp fontos lenne, hogy elinduljon a színészoktatás Kárpátalján is.

Ezt a beregszászi Rákóczi-főiskola és a Kaposvári Egyetem közös, kihelyezett akkreditált képzéseként indítanák el, amelyhez gyakorló helyszínt a beregszászi színház és a Nemzeti Színház biztosítana.

Prof. dr. Végvári György rektorhelyettes elmondta, hogy nem új gondolat a kihelyezett képzés számukra. Hiszen az egyetem a főiskolával már évek óta sikeresen tartja a kertészeti képzést, amely szintén kihelyezett képzésként működik.

Orosz Ildikó rektor asszony támogatta a jelenlévőket afelől, hogy mindent igyekeznek megtenni annak érdekében, hogy a képzés mielőbb elindulhasson. Számításaik szerint akár már jövő évtől lehetőség nyílhat rá, hogy beindítják a kihelyezett színészképzést.

A rektor beszélt továbbá az eddigi felújítási munkálatokról, amelyek lassan befejeződnek. Jelen pillanatban a színház üzemszerű működéséhez szükséges feltételek megteremtése zajlik. A továbbiakban szeretnék az épület földszinti részeit felújítani, és abban egy Fedák Sári Kulturális Központot létrehozni, amely különböző kulturális jellegű eseményeknek adna helyet. Emellett a beregszászi díva előtt tisztelegve egy Fedák Sári-fotószalon is nyílna. Orosz Ildikó szerint fontos lenne továbbá kiépíteni a színházak közötti átjárást, azaz testvérszínházi kapcsolatot is létrehozni.

Grezsa István kormánybiztos a magyar kormány támogatásáról biztosította a részt vevő feleket. Felhívta a figyelmet arra, hogy fontos lenne, hogy a színház ne csak Beregszászban legyen elérhető, hanem azokba a járásokba is eljusson, ahol élnek magyarok. A kormány igyekszik ennek érdekében megteremteni a szükséges feltételeket ahhoz, hogy egyes kultúrházakban mindez kivitelezhető legyen, valamint szeretnének egy Fedák Sári-mellszobrot is Beregszász egyik közterére. A kormánybiztos fontos prioritásnak nevezte a színházi dolgozók bérkiegészítését is, valamint a színészek béremelésének megoldását. Elmondta, hogy sikeresen tudtak támogatást adni 13 millió forint értékben új színházi lakások vásárlására, valamint segítik a már meglévő lakások felújítását is. „Azt vállaljuk, hogy minden járásban egyes kultúrházakban megteremtjük azokat a feltételeket, amelyek képesek lesznek befogadni a színházi előadásokat is. Mindez attól függ, hogy a 2018-as választásokon milyen eredményeket sikerül elérni” – fogalmazott Grezsa.

Gyevi-Bíró Eszter a színházi nevelés fontosságát vetette fel. Szerinte fontos, hogy a 18 év alatti gyermekek színházi nevelésben részesüljenek. Egy kisebb felmérés alapján Kárpátalja 98 tanintézményében közel 17000 gyermeket lehet elérni. A részlegvezető azt javasolta, hogy olyan témákat közvetítsenek, olyan minőségi darabok szülessenek, amelyek foglalkoznak ennek a korosztálynak a problémáival.

A tárgyaló felek a tanácskozás végén abban maradtak, hogy az elhangzott ötletekhez elkészítik a szükséges koncepciókat, amelyek által megfelelő támogatással mielőbb be tudják indítani az elhangzott projekteket: azaz a színészképzést, a Fedák Sári Kulturális Központot, fotószalont és mellszobrot, a színházak közötti testvérkapcsolatot, az előadások kárpátaljai járásokba való kiutaztatását, a megfelelő technikai igények kielégítését, a színház üzemeltetéséhez szükséges feltételek megteremtését.

A jelentős fejlesztések és új koncepciók segítségével talán még nagyobb népszerűségre, értő és befogadó közönségre tehet szert a beregszászi színtársulat.

VE