Ígéret helyett jogi garanciák kellenek!

Oktatási törvény

2018. január 31., 16:09 , 889. szám

A nemzeti kisebbségek oktatása terén az új ukrán oktatási törvény elfogadása következtében előállt helyzetről egyeztetett múlt szerdán Párizsban Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkár, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter. Az Egyesült Államok párizsi nagykövetségének meghívására a találkozón részt vett Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

A KMKSZ vezetője tájékoztatta a feleket a kárpátaljai magyarság helyzetéről, különös tekintettel az oktatási törvény végrehajtására.

Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkár arról beszélt, szeretné feloldani Ukrajna és Magyarország között az oktatási törvény miatt kialakult konfliktust, mely a NATO szövetségi rendszerére is negatívan hat.

Brenzovics László kifejtette, a kárpátaljai magyarság egyfelől támogatja Ukrajna európai uniós és NATO-integrációját, érdekelt a Magyarország és Ukrajna közötti jó viszonyban, másfelől meg kívánja őrizni szerzett jogait, különös tekintettel az oktatásra. Rámutatott: az ukrán kormányzat legutóbbi intézkedései veszélyeztetik a kisebbségi jogokat.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter jelezte, hogy Kijev kész tárgyalni az oktatási törvényről. Megjegyezte azt is, hogy a jogszabály végrehajtása még nem kezdődött meg.

Brenzovics László az ukrán külügyminiszter szavaira reagálva jelezte, az oktatási törvény végrehajtásának megkezdésére utal, hogy egy napvilágot látott minisztériumi tervezet értelmében a következő tanévtől a 10–11. osztályokban az ukrán irodalom keretében, ukránul oktatnák a világirodalmat, nem pedig az adott nemzetiségi iskola tannyelvén, mint eddig.

Végül a találkozón megfogalmazódott a javaslat, hogy a magyar fél oldja fel Ukrajna európai uniós és euroatlanti törekvéseinek blokkolását, amennyiben az ukrán fél felfüggeszti az oktatási törvény végrehajtását magyar vonatkozásban. Bizottság létrehozását kezdeményezték, amelynek feladata egy olyan megoldás kimunkálása volna, amely továbbra is biztosítaná a kárpátaljai magyarság számára a magyar nyelven folyó oktatást.

Utóbb Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az ukrán külügyminiszter ígéretet tett a konzultációk megkezdésére. A magyar külgazdasági és külügyminiszter egyben jelezte: „Olyan törvényt nem hajthat végre Ukrajna az oktatás vonatkozásában, amelyről nem állapodott meg a magyar nemzeti közösség képviselőivel. Az ígéret kevés, nekünk erre jogi garanciák kellenek.”

A felek megállapodtak abban, hogy néhány hét múlva újabb egyeztetést tartanak e témában.

* * *

Brenzovics László szerdán este Strasbourgban találkozott Thorbjørn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával. A találkozó témája ugyancsak az anyanyelvű oktatás ukrajnai helyzete volt.

A magyar képviselő tájékoztatta vendéglátóját arról, miként alakul a kárpátaljai magyarság helyzete azóta, hogy a Velencei Bizottság decemberben elfogadta az ukrán oktatási törvény 7., az oktatás nyelvét szabályozó cikkelyére vonatkozó ajánlásait. Brenzovics László aggodalmának adott hangot amiatt, hogy bár Petro Porosenko ukrán elnök legutóbbi strasbourgi látogatása során az Európa Tanácsban ígéretet tett a Velencei Bizottság ajánlásainak implementálására, ez mostanáig nem történt meg, miközben az ajánlások különböző értelmezései merülnek fel a kormányzat képviselői részéről. A KMKSZ elnöke kérte a főtitkárt, az Európa Tanács hasson oda, hogy Ukrajna kezdje meg a Velencei Bizottság ajánlásainak implementálását a 7. cikkely vonatkozásában.

ntk