Európai turné kárpátaljai résztvevőkkel

Dicsérő oklevél Kokas Erzsikének és Kökörcsényi Fruzsinának

2012. január 20., 09:00 , 575. szám
Kökörcsényi Fruzsina, Kokas Erzsébet, Tóth István és dr. Kerekes Henrietta

Január 17-én Magyarország beregszászi konzulátusán bensőséges ünnepség keretében Tóth István főkonzul adta át dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének dicsérő oklevelét a tiszapéterfalvai Kokas Erzsébetnek és Kökörcsényi Fruzsinának, valamint a konzulátus munkatársának, dr. Kerekes Henrietta konzulnak.

A két tehetséges kárpátaljai fiatal leány 2011-ben csatlakozott az erdélyi Szentegyházai Gyermekfilharmónia társulatához, s velük együtt nagyszabású európai koncertkörúton vettek részt. Nagy sikerrel szerepeltek a brüsszeli, müncheni, passaui, bécsi, pozsonyi, győri és budapesti közönség előtt.

Tóth István beregszászi magyar főkonzul az oklevelek és az útról készült filmet tartalmazó CD átadása előtt elmondta: „A tiszapéterfalvai Kokas-banda két tagja és dr. Kerekes Henrietta a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviselete irodájának (HUNINEU) szervezésében csatlakozhatott a híres erdélyi gyermekfilharmóniához, akikkel együtt nagy sikereket arattak az Európai Unió több tagállamában, miközben népszerűsítették a határon átívelő egyetemes magyar ének- és zenekultúrát. Mindezt elismervén a szervező és a résztvevők megkapják dr. Kövér László elismerő oklevelét.” A főkonzul hozzáfűzte: „Mindez azt is bizonyítja, hogy a magyar kormány egységes magyar nemzetben gondolkodik, és nemzetpolitikai gyakorlatában ezt meg is valósítja.”

A brüsszeli HUNINEU irodát a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) döntése alapján hozták létre 2008 szeptemberében, működtetője egy ötpárti alapítvány, amelynek célja az európai közvélemény tájékoztatása a kárpát-medencei magyarság helyzetéről. A HUNINEU iroda aktív lobbitevékenységet folytat az Európai Unió intézményeiben, valamint kultúrdiplomáciai eszközökkel igyekszik alakítani a magyarságról Európa-szerte kialakult összképet. E tevékenységhez kapcsolódóan szervezte meg 2011 őszén a Szentegyházai Gyermekfilharmónia európai koncertkörútját is. Dr. Kerekes Henrietta konzul korábban a Hunineu iroda munkatársa volt, és az ő kapcsolatainak is köszönhetően csatlakozhattak a tehetséges kárpátaljai résztvevők az erdélyi együtteshez.

Újságírói kérdésre a magyar népzenét játszó Kokas-banda énekese, Kokas Erzsébet elmondta, hogy a koncert előtt Erdélyben együtt készültek az énekkarral, majd részletesen beszámolt a nagy sikerű koncertkörút állomásairól, és sikeres beilleszkedésükről a 100 fős énekkarba, amelyet negyventagú zenekar kísért.

Kokas Erzsébet idén kezdte egyetemi tanulmányait Ungváron, pszichológia szakon, ezzel párhuzamosan pedig a Nyíregyházi Főiskolán ének-zenét tanul. Kökörcsényi Fruzsina a Tiszabökényi Általános Iskola 6. osztályos tanulója, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskolában ötödik éve tanul fuvolázni, mellette Kokas Erzsikétől leste el a népdaléneklés fortélyait. Reméljük a két tehetséges fiatal a jövőben még sokfelé elviszi a Kárpátalján élő magyar emberek népzenéjét és jóhírét.

Badó Zsolt