Arany-út Kárpátalján

2018. február 7., 08:49 , 890. szám

„Hamarosan útnak indulunk Délvidékről és a Kiskunságból egy Arany-találkozásra kárpátaljai testvéreinkkel! Hívunk, várunk mindenkit szeretettel!” – olvashattuk napokkal korábban a közösségi oldalon.

Február 3-án, szombaton megérkezett Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi Radnóti-, Latinovits- és Dudás Kálmán-díjas versmondó, Hajvert Ákos bácsfeketehegyi Radnóti-díjas versmondó, valamint Török Noémi Arany Páva Nagydíjas népdalénekes. Arany János műveiből összeállított Az örökség című különleges műsorukkal kápráztatták el az Ungvári járás számos településének lakosait.

Fellépésük első helyszíne Tiszasalamon volt. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai a helyi református templomban léptek fel, ahol a karzaton 80 esztendős zászló hirdeti, hogy a magyarság a legnehezebb időkben is megmarad.

Következő állomásuk Szalóka volt, ahol szintén a református templomban mutatták be verses-énekes összeállításukat. Majd Ungvárra, a régi tárgyaktól sajátos aurával bíró Váralja kávézóba vezetett az útjuk. Itt csatlakozott hozzájuk a kishegyesi Kovács Hanna, aki a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasaként Ungváron segíti a magyar identitás megőrzését.

Palkó Katalin, a KMKSZ Tiszasalamoni Alapszervezetének elnöke, az ungvári középszintű szervezet alelnöke elmondta, örül, hogy az ő tiszte bemutatni a vesmondókat.

– Annak az Arany Jánosnak a műveiből hangzik el egy csodálatos összeállítás, akiről elmondhatjuk, hogy aranyul írt magyarul, csodálatosan szép nyelvezetével örökséget hagyott ránk – emelte ki. – És adják át azoknak is, akik ma távolmaradtak, hogy ebből a csodálatos örökségből ők sincsenek kirekesztve – zárta gondolatait Palkó Katalin.

Tóth Péter Lóránt az előadássorozat kapcsán a következőket mondta lapunknak:

– Megindultunk. Ők Délvidékről, én a Kiskunságból, hogy Nyíregyházától egyesített erővel kezdődjön az Arany-út Kárpátaljára – idézte fel az indulást. – Az ungvári est a 20. előadás az Arany János-emlékév programjainak keretében. Felléptünk Magyarországon, a Délvidéken, a horvátországi Baranyában és most itt vagyunk Kárpátalján. Járjuk a Kárpát-medencét, és nagyon örülünk, hogy nemcsak a nagyobb településekre jutunk el, hanem a szórványba is. Mindhárman fontos feladatunknak tekintjük, hogy olyan helyekre is elvigyük ezeket az előadásokat, ahová ritkán jut el a kultúra, nehezen hozzáférhetőek a hasonló élmények – hangsúlyozta a versmondó.

A „versvándorlás” következő állomása Csap volt. Vasárnap a helyi római katolikus templomban a szentmise előtt került sor az ötödik előadásra. Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Míg egyesek székházunkat próbálták megrongálni, Az örökség verses-zenés előadása emelte magasba a magyar lelkeket. Köszönet érte az előadóknak, akik az anyaországot és a Vajdaságot egyesítették lélekben azért, hogy Arany János üzenetei a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által tavaly meghirdetett Szent László-év keretében eljuthassanak Kárpátaljára.

Az elnök asszony úgyszintén kiemelte, hogy az Ungvári járásban nagyon színes kulturális programokat szerveznek.

– Lesznek nagyobb rendezvényeink, például február 22-én a Duna Művészegyüttes Solus Christus (Egyedül Krisztus) című táncművészeti előadása, valamint kisebb volumenűek, amelyekkel a helyi közösségeket kívánjuk megszólítani, hogy mindenhová eljutassuk a magyar kultúrát.

Délután Palágykomorócon a görögkatolikus templomban közvetítették Arany hagyatékát. Hétfőn utolsó megállóként a Nagydobronyi Református Líceumban léptek fel.

Elkísérte őket barátjuk, Sárközi István, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának egyik vezetője, aki most járt először Kárpátalján. Látogatásának célja a magyar közösségek kapcsolatának szorosabbra fűzése.

– Kárpátalja legnyugatibb járásából indulunk haza a Vajdaságba. Néhány nap erejéig lehetőségünk volt ismerkedni az Ung-vidék magyar vonatkozású értékeivel. Jó látni, hogy a kézzel fogható nehézségek ellenére a magyarság szervezett, és ragaszkodik önmagához, ebben hasonlítunk egymásra kárpátaljai és vajdasági magyarok – mondta útjuk végén Sárközi István.

Négynapos fellépéssorozatuk 6 helyszínén hallhattunk népdalokkal és egyházi énekekkel fűszerezett Arany-összeállítást. Az előadók megszólaltatták a Szent László-legendát, de az Aranyra olyannyira jellemző balladákat, és olyan szövegeket is, amelyeket mindannyian ismerünk: A walesi bárdokat, a Családi kört stb. Miközben a művészekkel együtt suttogtuk ezeket, mintha sajátos időutazásban lett volna részünk, amely gyermekkorunkba röpített, amikor ezt tanultuk. Az ismert és kevésbé ismert Arany-versek a népdalokkal lenyűgöző hatást keltettek templomban és kocsmában egyaránt.

Tóth Péter Lóránt az elkövetkező napokban Nekem áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott emlékműsorával Kárpátalja számos településén, közte Tiszaújfaluban, Szerednyén, Korláthelmecen, Pallóban, Kisszelmencen és Eszenyben lép fel. Végül Bődi Szabolccsal, Kunszentmiklós polgármesterével egy versszínházi est keretében Radnóti Miklósra emlékeznek Eszenyben.

Rehó Viktória