Az idén is díjazzák az év családorvosát Kárpátalján

2018. február 7., 11:27 , 890. szám

Az évente kiosztásra kerülő Az év családorvosa a Kárpát-medencében cím és a vele járó díj előbb csak a Magyarország területén élő és tevékenykedő családorvosokat célozta meg, de egy idő után kiterjesztették a határokon túlra, és az anyaországi díjazottak mellett Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról is elismerésben részesülnek az ott praktizáló legrátermettebb családorvosok.

Február elsején Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában került sor a díjat létrehozó Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének (MÁOTE) és partnerszervezeteinek kurátori ülésére, ahol Kárpátalját Jakab Lajos badalói családorvos, a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társaságának (KMEDT) tagja, a KMKSZ választmányi tagja képviselte. Tőle kaptunk tájékoztatást a díjra való jelölés részleteiről.

Az év családorvosa a Kárpát-medencében díj célkitűzése elismerni a példaértékű, a páciensek érdekében végzett mindennapi megelőző és gyógyító családorvosi tevékenységet, hiszen a legtöbb esetben a családorvos jelenti az első találkozási pontot betegség esetén, éppen ezért ez roppant fontos és bizalmi feladat, amely sokszor nem kap igazi megbecsülést. Ezeknek az értékeknek a tiszteletét jelzi ez az elismerés.

A díj létrehozója és gondozója a MÁOTE, fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Arra szeretnénk biztatni a Kárpátalján tevékenykedő szakmai és civil szervezeteket, közösségeket, önkormányzatokat, gyülekezeteket vagy magánszemélyeket, hogy bátran tegyék meg jelölésüket kedvenc családorvosukra, hiszen minden régióban, így Kárpátalján is lesz egy nyertes, aki részesül majd Az év családorvosa díjban. Mivel 2018 a családok éve, így a jelölésben a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete is részt vállal majd. A projekt médiapartnerei a Kárpátalja, a KárpátInfo, a Beregi Hírlap című hetilapok, valamint a Pulzus Rádió.

Bízunk benne, hogy a mostani, embert próbáló időszakban is sok közösségben ott vannak azok a lelkiismeretes kollégák, akik nap mint nap alázattal és hozzáértéssel gyakorolják hivatásukat, csak éppen észre kell venni őket. A tavalyi év során Milyó Erika zápszonyi családorvos részesült az elismerésben.

Hogyan lehet megtenni a jelöléseket, és milyen határidő áll rendelkezésre azok beküldésére?

A díjat a 2017. év során kiemelkedő tevékenységet nyújtó családorvosoknak ítélik oda a kurátori jelölés és lakossági szavazatok alapján, régiónként egy-egy családorvosnak. Elsősorban civil vagy szakmai szervezetek, egyházi közösségek, önkormányzatok terjeszthetik fel javaslataikat. A jelöléseket a maote@maote.hu e-mail-címre várják 2018. március 8-ig. Ezt követően zajlik az online lakossági szavazás, majd a jelöltek részvételével az eredményhirdetés.

Az előzetes tervek szerint az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra május 15-én, a családok napján kerül sor.

(tamási)