Mennyit ér a pártok szava?

2018. február 8., 21:37 , 890. szám

A legtöbb választási ígéretét a Narodnij Front (NF) párt parlamenti frakciója teljesítette, a legkevesebbet pedig az Opozicijnij Bloké (OB) – jelentette ki Jekaterina Pitenyina, a Szlovo i Gyilo portál főszerkesztője minapi sajtótájékoztatóján, amelyről az UNIAN hírügynökség számolt be.

A főszerkesztő közölte, az NF a nyolcadik összehívású Legfelső Tanács megalakulása óta ígéretei 62%-át érkezett valóra váltani. Információi szerint a második helyen e tekintetben a Szamopomics frakciója áll 50%-nyi betartott választási ígérettel, majd a Szolidarnyiszty, azaz a Petro Porosenko Blokkja (BPP) párt frakciója következik 36%-kal, a Batykivscsina frakciója 31%-kal, Oleh Ljasko Radikális Pártja (RP) 10%-kal és az OB 4%-kal.

Pitenyina némileg furcsának tartotta, hogy egy olyan párt váltotta be választási ígéreteinek legnagyobb hányadát, amely a felmérések alapján elenyésző támogatottsággal rendelkezik a választók körében. Mint mondta, felmerül a kérdés, vajon elolvassák-e a választók a pártok választási programjait, mielőtt szavazni indulnak, s amennyiben igen, tisztában vannak-e a politikai programok, az ígéretek teljesítésének következményeivel.

Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a „reformok őszének” – ahogyan a kormány és parlamenti koalíció emlegeti 2017 őszét – valójában igen kevés köze volt ahhoz, ami a pártok programjaiban szerepel, amennyiben a választási ígéretek alig hozhatók kapcsolatba a hetedik ülésszak során napirendre került témákkal.

Pitenyina felidézte, hogy a képviselők a második és a harmadik ülésszak során teljesítették a legszorgalmasabban a választási ígéreteiket, vagyis parlamenti működésük kezdetén voltak a legfelelősségteljesebbek, s igyekeztek tevékenységüket a választóknak tett ígéreteikre összpontosítani. Szerinte a képviselők szorgalma a kezdeti időszakban annak is betudható volt, hogy élénken élt még bennük a „méltóság forradalmának” emléke. Jelezte azt is, hogy a mostani parlament működésének kezdeti időszakában a kormánykoalíció öt pártból állt, vagyis több frakció rendelkezett bizonyos hatáskörökkel a választási ígéretek teljesítéséhez.

Valentin Hladkih, a Szlovo i Gyilo szakértője jelezte, napjainkban a társadalom nincs tisztában azzal, mit kell követelni a politikai pártoktól, hogy azok ne lózungokkal, hanem cselekvési programokkal vágjanak neki a választásoknak. Csatlakozva Pitenyinához kifejtette, a parlament legutóbbi, hetedik ülésszakán kiderült, hogy bár az úgynevezett „reformok ősze” során a parlament valóban számos fontos jogszabályt fogadott el, a jogszabályokat támogató pártok választási programjai egyetlen, az ősz folyamán megszavazott törvénnyel sem vágnak egybe. Hozzátette: bár számos törvényt fogadtak el, az NF egyetlen választási ígéretét sem teljesítette a jelzett időszakban, amint a BPP sem. A Szamopomicsnak két ígéretét sikerült teljesítenie az ősz folyamán, a Batykivscsinának és az RP-nek pedig egyet-egyet, az is arra vonatkozott, hogy fenntartsák a termőföldek értékesítésére meghirdetett moratóriumot.

Ami a héten kezdődő ülésszakot illeti, a szakértő előrejelzése szerint a pártoknak legfeljebb a személyi kérdésekre vonatkozó ígéreteiket sikerülhet beváltani, ami a Központi Választási Bizottság, a számvevőszék összetételét, illetve az ombudsman és néhány miniszter megválasztását, esetleg a korrupcióellenes bíróság létrehozását illeti.

(unian.ua/zzz)