Sok hamis bankjegy kerül elő Kárpátalján

2018. február 14., 13:33 , 892. szám

Nyugat-Ukrajnában, s azon belül Kárpátalján kerül elő leggyakrabban hamis pénz az országban – jelentette a mukachevo.net Ruszlan Sztrembickijre, a nemzeti rendőrség gazdaságvédelmi részlege főosztályvezető-helyettesére hivatkozva.

Leggyakrabban a 200 és 500 hrivnyás, valamint a 100 dolláros és 100 eurós bankjegyeket hamisítják.

A hamisítványok nagyobbik része az ATM-ekből és terminálokból begyűjtött pénz közül kerül elő. A hamis bankjegyek 80%-a Európából és a közel-keleti országokból származik.

Az ilyen bankjegyekről rendszerint hiányzik a vízjelek egy része, míg tapintásra és külalakra nehéz megkülönböztetni a hamisítványt a valódi pénztől – derül ki az ungvári 21 Kanal regionális tévécsatorna összeállításából.

A szakértők azt tanácsolják, hogy mindenekelőtt a bankjegyek sorozatszámát vizsgáljuk meg, miután az szinte valamennyi hamisítvány esetében egyforma. Figyeljük meg, hogy vannak-e a bankjegyen vízjelek. Erről úgy győződhetünk meg, ha a fény felé emeljük a pénzt. Ugyancsak leleplezheti a hamisítványt a fémszál hiánya.

A hamis 500-as a bankjegyen látható könyvábrázolás színéről is felismerhető – derül ki a tévécsatorna műsorából. A hamis bankjegyeken ez az elem rendszerint lilás-zöldes árnyalatú, míg a valóságban zöldes-olíva színűnek kell lennie.

(mukachevo.net/Kárpátalja)