Gyalogos Duna-híddal kötik össze a felvidéki Csallóközt és a Szigetközt

2018. február 21., 08:15 , 892. szám

Jóváhagyta a szlovák kormány múlt szerdán azt a javaslatot, amelynek alapján gyalogos- és kerékpáros forgalomra szolgáló új Duna-híddal kötik össze a felvidéki Csallóközt és a Szigetközt.

A hídnak a csallóközi Doborgaz (Dobrohost) és a szigetközi Dunakiliti között kell megépülnie, a kivitelezés pontos időpontjáról később születik döntés. A jóváhagyott dokumentum szerint a leendő infrastrukturális beruházás közös költségeit, vagyis magának a hídnak a megépítését a két fél – Magyarország és Szlovákia – egyforma arányban állja, s ahhoz terveik szerint európai uniós forrásokat is igénybe szeretnének venni.

Az új Duna-híd megépítésének egyik célja, hogy módot adjon a két határ menti térség – az egy természetes régiót alkotó – Csallóköz és Szigetköz gazdasági és szociális kapcsolatainak elmélyítésére, valamint arra is, hogy a helyi turizmus fejlődési lehetőségeinek biztosításával hozzájáruljon a munkahelyteremtéshez.

A híd megépítésének terve illeszkedik a két ország kormányainak abba a hosszú távú koncepciójába, amely néhány év távlatában a magyar–szlovák határátkelők számának jelentős számú növelését tűzte ki célul.

(MTI/Kárpátalja)