Magyar támogatással bővülnek Kárpátalja családorvosi rendelői

2018. február 22., 16:15 , 893. szám

A múlt héten arról tájékoztattuk olvasóinkat, hogy csütörtökön, február 15-én egy kamionnyi segélyszállítmány érkezett megyénkbe a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság finanszírozásával és a KMKSZ közreműködésével. A kárpátaljai családorvosi szolgálat működéséhez szükséges orvosi eszközöket, melyek összértéke közel 120 ezer euró, dr. Grezsa István kormánybiztos adta át az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének az ukrán–magyar határ közelében.

Időközben elkezdődött a már vámkezelt segélyrakomány szétosztása Kárpátalja 5 járása között. Szerdán, február 21-én elsőként az Ungvári járás családorvosai vehették át az orvosi eszközöket. Ebből az alkalomból a járási tanács üléstermében gyűltek össze az illetékesek.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője elmondta, hogy a KMKSZ a Kárpátalján élő magyar közösségnek minden tekintetben és minden társadalmi szinten megpróbál segíteni.

– Természetesen úgy, hogy az anyaországot kéri meg erre a segítségnyújtásra, és mint a magyar kormány nemzeti stratégiai partnere, ebben mindig támogatást is kapunk. Legyen szó bármiről, akár oltásokról, akár családorvosi rendelők felújításáról, vagy most éppen a családorvosi rendelők felszereléséről. Magyarország mindig nyitott ezekben a kérdésekben, és mindig támogatja a kárpátaljai magyar kisebbséget – hangsúlyozta az elnök asszony.

Mackó István, a járási tanács elnökhelyettese kiemelte, hogy Ukrajna Európa felé integrálódik, de viszonylag nehéz utat teszünk meg az egészségügy megreformálása terén, és köszönetet mondott Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének, parlamenti képviselőnek a közreműködésért.

Az Ungvári járásban 28 családorvosi rendelő működik, ezeknek a fele, azaz 14 magyarok lakta település – Császlóc, Eszeny, Kereknye, Kisdobrony, Nagydobrony, Palágykomoróc, Tiszasalamon, Rát, Szürte, Homok, Koncháza, Bátfa, Tarnóc, Csap – egészségügyi intézménye kapta meg a magyar támogatásból érkezett eszközöket.

– A rendelők másik felének a felszerelésére így több pénz jut az állami szubvencióból – jegyezte meg dr. Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály igazgatóhelyettese.

Az Ungvári járás országunk egyik nyugati kapuja, ezért minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy az egészségügyi intézmények európai szinten legyenek felszerelve – hangsúlyozta Larisza Sinkarenko, az Ungvári Járási Egészségügyi Alapellátási Központ főorvosa, és kiemelte, hogy a családorvosi rendelők fő feladata a diagnosztika. Így azok az eszközök, melyeket most átvehetnek, nagyban elősegítik majd a munkájukat, főleg a modern, 6 csatornás kardiográfok, melyek számítógéppel lesznek összekapcsolva.

Másodikként a Munkácsi Járási Tanács kistermében adták át öt Munkácsi járási magyar település családorvosainak és polgármestereinek az 531 ezer hrivnya értékű eszközöket. A Munkácsi járásban Dercen, Beregrákos, Csongor, Izsnyéte és Barkaszó rendelőibe érkeztek új eszközök a magyar állam támogatásával. Az átadóünnepségen dr. Bíró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Egészségügyi Főosztályának vezetőhelyettese elmondta, hogy négymilliárd hrivnyával támogatja az egészségügyi reform keretében az ukrán állam az orvosi rendelők korszerűsítését, de a mostani így is nagyon nagy segítség, hisz a magyarországi támogatásnak köszönhetően 57 kárpátaljai családorvosi rendelőt sikerül felszerelni több mint négymillió hrivnya összértékű eszközzel. Ha megérkezik majd az ukrán állami támogatás, akkor annyival kevesebb eszközt kell majd a most támogatásban részesülő falvak számára megvásárolni, így több pénz marad a többi falura. Örömteli hír, hogy ezzel nem zárul le a magyarországi segítség – hangsúlyozta dr. Bíró Erzsébet –, a most támogatott rendelőket ugyanis fel is fogják újítani. „Nagyon fontosnak tartom azt a munkát, amit Kárpátalján végez a KMKSZ, közösen a magyar államot képviselő dr. Grezsa István kormánybiztossal, mi, az egészségügy szereplői pedig a haszonélvezői vagyunk ennek. Ezt a munkát folytatni kell attól függetlenül, hogy a politikai kapcsolatok legmagasabb szintjén hogyan alakul a két ország viszonya. Az embereket kell szolgálni, ahogy ezt Brenzovics László parlamenti képviselő megteszi, és ahogy a helyi KMKSZ-elnökök is, akik az igényeket felmérik, az egészségüggyel kapcsolatos hiányosságokról értesítenek engem. Úgy gondolom, ez a közös munka mindenkinek az érdekét szolgálja” – fogalmazta meg a megyei egészségügyi főosztály vezetőhelyettese.

Dr. Bíró Erzsébet elmondta még, hogy a mostani eszköztámogatás keretében a családorvosi rendelők korszerű informatikai eszközöket (számítógépet, monitort, nyomtatót) is kapnak, hisz az egészségügyi reform során minden orvosnak csatlakoznia kell az elektronikus betegnyilvántartási rendszerhez, a tavaly óta elérhető ingyenes gyógyszerek felírása úgyszintén csak elektronikusan történhet. Tehát elengedhetetlen az orvosi rendelők számítástechnikai eszközökkel és internet-hozzáféréssel történő ellátása. Ezenkívül szükséges EKG-készülék, vércukorszintmérő, koleszterinszint-mérő, vizeletanalizátor, gyermek- és felnőtt mérlegek, vérnyomásmérők, inhalátorok, a tüdőkapacitást mérő eszközök (amelyek nélkül nem tudják a megfelelő gyógyszert felírni egy asztmatikus betegnek) jutnak a rendelőkbe, hűtőszekrényeket is kapnak, amelyekben a vakcinákat tudják tárolni, hűtőtáskákat a vakcinák szállítására, orvosi táskát, nővértáskát, és ezeken kívül még sok-sok más nagyon hasznos orvosi eszköz van a csomagban.

A jelentős támogatásért köszönetet mondtak a magyar államnak és a KMKSZ-nek  a Munkácsi járás vezetői, Szerhij Hajdaj, a Munkácsi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetője, Ivan Mihajlo, a Munkácsi Járási Tanács elnöke, valamint Viktorija Lanyi, a Munkácsi Családorvosi Hálózat főorvosa.

Gulácsy Géza megyei képviselő, a KMKSZ alelnöke elmondta, hogy a magyar állam támogatásával, igényfelmérést követően, szükséges és hiányzó eszközöket kapnak a Munkácsi járás magyar falvainak orvosi rendelői. De ez csak a kezdet, a program ki fog teljesedni, mert különböző építési és felújítási munkálatokat fognak elvégezni az ambulanciákon. Ezek közül a Munkácsi járásban a szernyei és barkaszói az első körben,  a csongori és a derceni pedig a második körben kerül felújításra.

Zsidik Sándor, Szernye és Barkaszó polgármestere elmondta, hogy nagyon örülnek a mostani új eszközöknek, amelyek jelentősen javítani fogják a betegellátás színvonalát. A Barkaszói Családorvosi Rendelő közel ötezer embert lát el, már az elmúlt évben sikerült ugyancsak anyaországi támogatással lecserélni a tetőszerkezetét, és hamarosan folytatódni fog az épület további felújítása.

Az eszközök kiosztása Beregszászban a járási családorvosi igazgatóságon folytatódott, ahol a járás és a város összes családorvosi rendelője, összesen 23 részesült a magyarországi támogatásból, 1 250 000 hrivnya értékben. A támogatásért köszönetet mondott Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetője és Babják Zoltán, Beregszász polgármestere.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének és a Beregszászi Járási tanácsnak az elnöke hangsúlyozta: „Az ukrán parlament elfogadta az egészségügyi reformról szóló törvényt, arra jelentős pénzösszegeket is elkülönítettek. De amint látjuk, hiányos ez a törvény, maga a kormány is július 1-re halasztotta a bevezetés időpontját, és rengeteg nyitott kérdés van még ezzel kapcsolatban. Pontosan ezért nagyon hasznos, hogy a magyar kormánynak és Brenzovics László képviselőnek köszönhetően nem először érkezik ilyen hathatós segélycsomag az egészségügy számára, ami jelentősen javítja az orvosok és egészségügyi dolgozók munkájának hatékonyságát.”

A családorvosok Munkácson és Beregszászban is egyetértettek abban, hogy a legnagyobb szükségük gépkocsikra és mentőautókra lenne, hisz egy-egy orvos több községben is teljesít szolgálatot. Ezenkívül a Beregszászi járásban nincs elegendő számú orvos, ami már negatívan hat az ellátás minőségére is.

Dr. Bíró Erzsébet a visszatérő felvetés kapcsán tudósítónknak elmondta, hogy Magyarországról, Németországból és Hollandiából is ajánlottak ingyen, támogatásként 7-8 éves mentőautókat és orvosi gépkocsikat a kárpátaljai egészségügynek. Sajnos, azokat az ukrán szabályozás értelmében nem lehet behozni az országba, mert nem felelnek meg az EURO 5-ös károsanyag-kibocsátási szabványnak, így sok helyen 35-40 éves UAZ mentőautókat kell továbbra is használatban tartani, amelyek valóban nagyon elhasználódtak. A doktornő érthetetlennek nevezte a szabályozást akkor, amikor az államnak nincs pénze új gépkocsikra, mégsem fogadja el a jót, ragaszkodnának a „szuperhez”, ami meg nincs.

Február 23-án, pénteken a Nagyszőlősi járás tizennégy orvosi rendelőjének képviselői vehették át a Magyarországi orvosi eszközöket, összesen 1 151 000 hrivnya értékben, a Nagyszőlősi Járási Kórház előadótermében, ahol jelen volt dr. Bíró Erzsébet mellett Tarpai József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság képviselője, Mihajlo Ruszanyuk, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetője, Szverenkó Béla, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökhelyettese, Kész Barnabás és Rezes Károly megyei képviselők, valamint Kudron Zoltán, a KMKSZ Nagyszőlősi Alapszervezetének az elnöke. A nagyon fontos segítséget Mihajlo Ruszanyuk és Kudron Zoltán köszönte meg a magyar kormánynak. Még azon a napon a huszti járási Visk kórházának üléstermében is átadásra került a 151 748 hrivnya értékű orvosi eszköz, ahol a Huszti járás képviselőinek, dr. Bíró Erzsébetnek, Tarpai Józsefnek és a helyi egészségügyi dolgozóknak a jelenlétében Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének az elnöke fontos dolognak nevezte az anyaországi támogatást, illetve a Rákóczi Szövetség közvetítő szerepét. Elmondta, hogy bízik abban, a későbbiekben a Tisza völgyében felfelé haladva újabb magyarok lakta településekre is eljut majd hasonló támogatás.

RV/BZs