Az első helyezett egy lovat kapott

XVII. Borfesztivál Munkácson

2012. január 20., 09:00 , 575. szám

Január 13–15. között tizenhetedik alkalommal rendezték meg Munkácson a hagyományos borfesztivált, melyen rekordszámú borász kínálta a népes közönségnek a kárpátaljai borokat – több mint 150 sátor sorakozott fel Munkács főterén és a környező utcákban, továbbá mintegy 50 sátorban kínálták a saslikot, sült kolbászt, sült burgonyát, egyéb finomságokat. A háromnapos rendezvényre, melyet számos kulturális műsor színesített, több tízezer kárpátaljai érdeklődő, belföldi és külföldi turista látogatott ki.

Már az első napon számos érdeklődő kóstolgatta a borokat, melyekből minőség és árszint tekintetében is bőséges volt a felhozatal. Mindenki megtalálta az ízlésének megfelelő borfajtát – a száraztól egészen az édes desszertborig. Az árak literenként 15–20 hrivnyánál kezdődtek – ennyiért lehetett kapni izabellát és egyéb magántermő szőlőfajtákból készült borokat. A nemes szőlőfajból készített borokat 40–50 hrivnyáért kínálták a bortermelők. A Kárpátaljára érkező turisták körében továbbra is közkedveltek az édes desszertborok, melyeket 60–80 hrivnyáért lehetett megvásárolni.

A korábbinál jóval nagyobb számban vettek részt a fesztiválon a beregszászi járási borászok, aminek köszönhetően a fehér, száraz borok is egyre közkedveltebbé válnak. Elmondásuk szerint tavaly kiemelkedően jó volt a szőlőtermés, viszont a borok árai nem tükrözik a szőlőtermesztés és a bortermelés költségeinek jelentős mértékű növekedését, mert az árak emelésének esetében csökkenne a kárpátaljai borok iránti kereslet. Elégedetlenségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnában továbbra is „egy kalap alá veszik” az ipari- és a kistermelőket, azaz a bor palackozásának és árusításának engedélyezése mintegy 100 ezer dollárba kerül mindkét termelői kategória esetében, míg a környező országokban a kistermelők szőlőültetvényeik és bortermelésük nagysága szerint váltják ki az engedélyt.

Sass Károly kígyósi borász 23 borfajtával kínálta a fesztiválra kilátogatókat, melyek közül az Irsai Olivér és a királyleányka fehér borok voltak a legkelendőbbek.

Jakab Sándor beregszászi borász lapunk érdeklődésére elmondta, hogy kiválóak a 2011-es évjáratú borok, mert a szőlőket nem károsították különböző betegségek, melyek az előző években megtizedelték a termést, növényvédelmi szempontból viszonylag jól meg lehetett védeni a szőlőt, a késő nyári és a kora őszi melegnek köszönhetően jó minőségben és magas cukorfokkal értek be a szőlőfajták. A borfesztiválon ötfajta bort ajánlott a kóstolóknak és a vásárlóknak: rizlingszilváni, furmint szárazborokat, a félédes ottonel muskotályt, egy fél­száraz zweigelt rosét, egy száraz zweigeltet, illetve egy magyar ürmös desszertbort, melyet a koldusok és szegények, továbbá a vincellérek védőszentjéről, Szent Mártonról nevezett el.

A zsűri vasárnap meghozta döntését: a harmincéves borászati tapasztalattal rendelkező nagyberegi Urszta János borai voltak idén a legjobbak. Az első helyezett borász egy lovat kapott ajándékba. A második helyen Sass Károly kígyósi borász végzett, akit egy tölgyfahordóval jutalmaztak a szervezők. A harmadik helyen hármas holtverseny alakult ki a kígyósi Dancs István, továbbá a tavalyi győztes, Vaszil Antalovszkij borhalmi (Boboviscse) és a szintén borhalmi Marija Salenik között. Mindhárman egy-egy zsák búzát kaptak.

Nagy sikert hozott az idei munkácsi borfesztivál a kárpátaljai magyar borászoknak, remélhetőleg a folytatás is hasonló lesz a következő években.

Baráth József