Kelemen Hunor: Az Európa Tanács is látja már, hogy még nem rendezték a magyar kérdést Romániában

2018. február 28., 11:01 , 893. szám

Kelemen Hunor szerint az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének alkalmazását vizsgáló szakértői testület legújabb jelentése is azt tükrözi, hogy Románia nem tekinthető modellértékű országnak a kisebbségi közösségek védelme tekintetében, és nincs rendezve a magyar kérdés az országban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének a szakértői testület jelentéséhez fűzött múlt szerdai, az RMDSZ hírlevele által ismertetett reagálásában Kelemen Hunor üdvözölte a testület következtetéseit, amelyekben – megállapítása szerint – számtalan utalás található az RMDSZ által benyújtott árnyékjelentésre.

Amint a hírlevél részletezte: a szakértői testület aggodalmát fejezte ki egyes politikusok és a média részéről érkező folyamatos magyarellenes uszítás, a sporteseményeken tapasztalható gyűlöletkeltés miatt. A dokumentum részletesen taglalja a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyét, és arra szólítja fel a hatóságokat: tisztázzák mihamarabb az oktatási intézmény helyzetét.

A jelentés sajnálatosnak és meglepőnek tartja, hogy a székelyföldi szimbólumok használatát elutasítják, a Székelyföld megnevezést pedig folyamatosan támadják a hatóságok, miközben Bukovina és a Bánság nem ütközik hasonló akadályokba. A szakértői testület nehezményezi, hogy Románia nem támogatta a magyar közösség számára kiemelt jelentőségű csíksomlyói búcsú felterjesztését az UNESCO-listára.

A jelentés a romániai restitúciós folyamat leállítására is felhívja a figyelmet, konkrét számokat említve arról, hogy a visszaszolgáltatásra váró épületek jelentős része a magyar kisebbség tulajdonát képezi. Példaként a gyulafehérvári Batthyaneum római katolikus alapítású könyvtár és tudományos gyűjtemény visszaszolgáltatásának a késését említi.

„Ez azt jelenti, hogy a mi következtetéseink helyesek: koránt sincs rendezve a kisebbségi közösségek, a magyar emberek helyzete Romániában. A 2007-es uniós csatlakozást követően Románia már nem felel meg azoknak a vállalásoknak, amelyeket feltételként szabtak meg számára” – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele. Az elnök hozzátette: Románia a mintaország képét közvetíti kifelé, ettől hangos a diplomácia, de a tények mást mutatnak, és ez most már egyértelmű Európában. Úgy vélte: a ködösítés helyett Romániának a többség és a kisebbség közötti párbeszédre, a kölcsönös tiszteletre kellene nagyobb hangsúlyt fektetnie.

(MTI/Kárpátalja)