Nyilatkozatháború: Szuprun kontra oltóanyag

2018. február 28., 08:00 , 893. szám

Múlt pénteken Volodimir Hrojszman miniszterelnök Twitter-bejegyzésben közölte, felszólította Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzót, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Uljana Szuprun megbízott egészségügyi minisztertől, amiért sértő szavakkal illette a tárcavezetőt, aki korábban elvámolatlan csempészárunak minősítette a Magyarország által Kárpátaljának humanitárius segélyként átadott kanyaró elleni oltóanyagot. Szuprun kirohanását Budapesten is értetlenül fogadták.

A nyilatkozatháború azzal kezdődött, hogy Uljana Szuprun közölte, Kárpátalján a helyi adminisztráció és Moszkal kormányzó miatt problémák adódtak a Magyarországról érkezett 8000 adag kanyaró elleni vakcinával, mivel az oltóanyag nem lett megfelelően vámkezelve, és „olyanok, mint a csempészáru”, „most meg” az orvosok nem hajlandók felhasználni.

Hennagyij Moszkal igen élesen reagált a bejelentésre a Kárpátaljai Megyei Tanács múlt csütörtöki ülésén. A Zakarpattya Online szerint a kormányzó úgy fogalmazott, Szuprunnak „ostobaság elleni védőoltásra” volna szüksége, és felháborodásának hangot adva nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel illette a megbízott tárcavezetőt.

Az ukrán kormányfő védelmébe vette Szuprunt, hangsúlyozva, megengedhetetlennek tartja az ilyen viselkedést egy magas rangú tisztviselő és egy férfi részéről. A miniszterelnök szavain felbuzdulva utóbb több kormánytag is kiállt a megbízott egészségügyi miniszter mellett.

A miniszterelnök felszólítására reagálva a kormányzó weboldalán kijelentette, kész elnézést kérni Szupruntól, amennyiben a tárcavezető előbb bocsánatot kér, amiért valótlan információkat terjesztett Kárpátaljáról.

„Ezért előbb Szuprun úrhölgynek kell elnézést kérnie, amiért negatív és valótlan információkat terjesztett Kárpátaljáról. Ha bocsánatkérése őszinte lesz, számíthat erre tőlem is” – jelentette ki.

Moszkal idézte a Polgári törvénykönyvet, amely kimondja, hogy az információ hamisnak minősül, amennyiben terjesztője nem bizonyítja az ellenkezőjét. Hangsúlyozta azt is, hogy a jogszabályok értelmében a személy, akinek sérültek a jogai a valótlan információk terjesztése által, jogosult a válaszadásra, illetve ezeknek az információknak a cáfolatára.

A kormányzó ismételten emlékeztetett, hogy a Magyarország által Kárpátaljának átadott belga gyártmányú, Ukrajnában szertifikált vakcina a törvényeknek megfelelően lett vámkezelve. Állítása alátámasztására a megye vezetője egy dokumentum felvételét is közzétette. A vámkezelés után a vakcinát továbbították a megye járásaiba, ahol megkezdték a gyerekek oltását – tette hozzá. Jelen helyzet szerint az oltóanyag közel 80 százalékát már felhasználták, amiről a megyei adminisztráció hetente tájékoztatja az Egészségügyi Minisztériumot – mutatott rá Moszkal.

Ily módon a Szuprun által közölt valótlan információk „nem csupán személy szerint engem érintenek, hanem az egész Kárpátalja megyét, amely az Egészségügyi Minisztérium hibájából nem kap vakcinát, s kénytelen humanitárius segítséget kérni a szomszédos országoktól” – írja weboldalán Hennagyij Moszkal.

Grezsa István, Szabolcs-­Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos február 22-én Beregdédában, a magyar támogatással felújított helyi Búzavirág Óvodában rendezett átadóünnepségen elhangzott beszédében reagált Szuprun állításaira.

„Szomorúan hallottam az egészségügyi miniszter teljes hozzá nem értésről tanúskodó nyilatkozatát, amely szerint még el sem vámolták azt a nyolcezer adagnyi magyarországi kanyaró elleni vakcinát, amelyet a közelmúltban adtunk át, miközben a zömét már beadták, szinte már el is fogyott. (…) Időnként jobb volna, ha Kijev közelebb lenne Kárpátaljához, mint Budapest. Úgy gondolom, az volna a teljesen normális együttműködési alap, hogy közösen építsük ezt a területet – nemcsak a magyarokét, hanem minden itt élő nemzetiségét, köztük az ukránokét is, természetesen. Mi készen állunk erre a munkára, amint az elmúlt években is számos példáját adtuk már annak, hogy megbízható partnerei és jó szomszédai vagyunk ennek az országnak” – jelentette ki a kormánybiztos.

A Zakarpatszkij Korreszpondent portál is idézi Grezsa István­nak az oltóanyaggal kapcsolatban Beregdédában elhangzott szavait.

„Az érthetetlen és diszkriminatív oktatási törvény után hangzik el az egészségügyi miniszter újabb kijelentése, amely kétségbe vonja a Magyarország által humanitárius segítség formájában Ukrajnának átadott kanyaró elleni oltóanyag minőségét. Érthetetlenek számunkra egyes ukrán hivatalnokok cselekedetei, akik megalapozatlan nyilatkozataikkal tovább bonyolítják az országaink közötti, amúgy is feszült viszonyt” – fogalmazott a kormánybiztos hangsúlyozva, hogy Magyarország mindettől függetlenül továbbra is kivétel nélkül minden szférában, minden segítséget meg kíván adni Kárpátaljának, ezen keresztül pedig Ukrajnának is.

Uljana Szuprun egy hétfői sajtótájékoztatón reagált Moszkal szavaira. A mukachevo.net szerint a miniszter úgy fogalmazott, a kárpátaljai kormányzó megnyilvánulása az ukrajnai politikai kultúra alacsony színvonaláról tanúskodik. Szavai szerint ez a reakció nem tekinthető helyesnek a civilizált világban. A miniszter ugyanakkor nem válaszolt az elvámolatlan kárpátaljai vakcinákra vonatkozó információ valótlanságát firtató kérdésre…

(ukranews.com/moskal.in.ua/zakarpattya.net.ua/zak-kor.net/mukachevo.net/zzz)