Az ukrán hírműsorokban leggyakrabban Porosenko látható

2018. március 2., 14:06 , 894. szám

Idén február elején a meghatározó ukrán tévécsatornák hírműsorai a legnagyobb figyelmet (8%) Petro Porosenko elnöknek szentelték (2017 szeptemberében 10%, májusban 13%, februárban 8%) – derül ki az Ukrán Sajtóakadémiának az Ukrán Nemzeti Akadémia Szociológiai Intézete kutatóinak közreműködésével készített elemzésből, amelyet a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata ismertet.

Ugyancsak gyakran szerepelt a hónap eleji hírműsorokban Andrij Parubij, a parlament elnöke (6%; 2017 szeptemberében 4%, májusban 8%) és Volodimir Hrojszman miniszterelnök (6%; 2017 szeptemberében 6%, februárban 7%)

Leggyakrabban a volt ukrán politikusokat értékelik negatívan: Szerhij Arbuzov volt megbízott kormányfő, az NBU korábbi elnöke esetében 86% az ironikus és negatív értékelések aránya, Viktor Janukovics menesztett államfőnél ez a mutató 77%.

Napjaink közszereplői közül döntően ironikus hangnemben foglalkoztak a hírek Valerija Hontarevával, az NBU távozóban lévő elnökével és Szerhij Kaplin parlamenti képviselővel (egyaránt 67%), valamint Hennagyij Truhanovval, Odessza polgármesterével (60%), továbbá Miheil Szaakasvilivel, az Ruh Novih Szil (Új Erők Mozgalma) párt vezetőjével és Uljana Szuprun megbízott egészségügyi miniszterrel (egyaránt 50%).

A politikai szervezetek közül az Opozicijnij Blok pártnak szentelték a legnagyobb figyelmet a február eleji híradók.

A kutatók a hét vezető ukrán tévécsatornán – Inter, 1+1, Ukrajina, SZTB, ICTV, UA:Persij és 5 Kanal – fő műsoridőben, azaz 19 és 23 óra között megjelenő hírek tartalmát elemezték.

A DT emlékeztet, hogy a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet egy korábbi felmérése szerint az ukrán polgárok többsége (60%) bizonyos abban, hogy meg tudja különböztetni az igaz információt a hamistól a tömegtájékoztatási eszközökben, 23% viszont elismerte, hogy nem képes erre.

Az ukránok úgy tartják, hogy a félretájékoztatás nem csupán az oroszországi „propagandamédiára” jellemző, hanem az ukrán tömegtájékoztatási eszközökre is – jegyzi meg végezetül a portál.

(zn.ua/Kárpátalja)