Választások: Másfél tucatnyi oligarcha szerzett parlamenti mandátumot

2012. november 9., 09:00 , 617. szám

Csaknem húsz dúsgazdag üzletember kerül be az új ukrán parlamentbe az előzetes eredmények szerint, az illetők összesített vagyonát mintegy 7,7 milliárd dollárra becsülik.

A leggazdagabb közülük Konsztantyin Zsevago, aki Poltava megyében független egyéni jelöltként szerzett ismét képviselői mandátumot. A Korreszpondent hírportál felidézi, hogy a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló BJUT-frakció tagja volt az előző parlamentben. A 38 éves üzletember a Pénzügyek és Hitel nevű pénzügyi-ipari csoport társtulajdonosa, vagyonát az ITAR-TASZSZ jelentésében 1,8 milliárd dollárra becsüli. A férfit Ukrajna ötödik leggazdagabb embereként tartják számon.

Néhány milliárdos üzletembernek választania kell majd a kormányzati szerep és a parlamenti képviselőség között. Mandátumhoz jut ugyanis a körülbelül egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkező csokoládégyáros Petro Porosenko, az Azarov-kormány gazdasági minisztere, továbbá két jelenlegi miniszterelnök-helyettes, Szerhij Tihipko és Borisz Kolesznyikov is. Előbbi vagyonát 989 millió, utóbbiét 430 millió dollárra becsüli az orosz hírügynökség.

A hírügynökség szerint a húsz leggazdagabb ukrán közül 15 a kormányzó Régiók Pártjának frakcióját erősíti majd az új parlamentben.

(MTI/szcs)