Antal Árpád: Nem mozgósít a magyar–magyar verseny

2012. november 9., 09:00 , 617. szám

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint nem mozgósítja az erdélyi magyarságot a decemberi parlamenti választásokra kialakult magyar–magyar verseny.

Amint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki területi szervezete tudatta, a szociológus végzettségű Antal Árpád a 2008-as sepsiszentgyörgyi önkormányzati választásokkal példázta, hogy a magyar–magyar mérkőzés demobilizáló hatással van a székelyföldi választókra.

„Sajnos, nekem volt igazam, amikor azt mondtam, az önkormányzati választások előtt kell összefogni, utána már nem lesz mód rá. Vissza kell térni az ernyőszervezet keretében történő megméretkezéshez, mert a magyar–magyar verseny parlamenti választásokon csak gyengítheti a magyarság érdekérvényesítését” – hangoztatta Antal Árpád.

A városvezető szerint a decemberi parlamenti választásokon „a verseny a részvételről szól majd, és nem a magyar–magyar, hanem a román–magyar viszonylatban”. Antal Árpád számításokat mutatott be arra vonatkozóan, hogy az EMNP nem teljesítheti az alternatív küszöb követelményeit. Ha jelöltjei az alternatív küszöbben rögzített hat képviselői és három szenátori körzet helyett akár csak öt képviselői és három szenátori körzetben szereznék meg az elsőséget, az EMNP-re leadott szavazatok mind elvesznének.

Antal szerint, ha Kovászna megyében mindenki úgy szavaz, mint a júniusi önkormányzati választásokon, a Kézdi-Orbai széki szenátori tisztséget 1990 óta először valamely román párt jelöltje nyeri meg, és az is megtörténhet, hogy Sepsiszentgyörgynek is román képviselője lesz. A politikus szerint nagy a valószínűsége annak, hogy, ha az RMDSZ nem őrzi meg az erejét a parlamentben, „december kilencedike után elszabadul a magyarellenes pokol”.

(MTI/Kárpátalja)