Beregvidéki Ifjúsági Találkozó

2012. november 9., 09:00 , 617. szám

Jó társaság, tartalmas és szórakoztató programok, teológia, egy csipet irodalom, humor, zene, tánc, játékok, egy nemes hagyomány megszületése – mindebben részük lehetett azoknak, akik november 3-án ellátogattak a beregszászi római katolikus templomban megrendezett Beregvidéki Ifjúsági Találkozóra.

A beregi esperesi kerület, a Kárpátaljai Katolikus Szent Márton Egyesület és a Háló Kárpátaljai Megyei Katolikus Egyesület közös szervezésű ifjúsági találkozóját a 14–25 éves (talán nevezhetjük legkritikusabbnak) korosztály számára hirdették meg – sikeresen, hisz a hagyományteremtő találkozó nyolcvannál is több fiatalt vonzott, s nemcsak az említett korosztályból.

A találkozót Dancs György, a Háló és Megyesi László, a Szent Márton Egyesület képviselői nyitották meg, ismertetve szervezetük céljait, programjait, munkájuk legfőbb mozzanatait. Ezután következett Michels Antal beregszászi plébános előadása. Tóni atya hitről, az élet értelméről, istenkeresésről beszélt, József Attila Keresek valakit, Sík Sándor Szembe a nappal, Ady Endre Az Úr érkezése című verséből idézett, saját életének egy-egy történetét osztotta meg velünk, elgondolkodtató kérdéseket, problémákat vetett fel. Jómagam a válságról szóló mondatain gondolkodtam el leginkább: a világot sújtó válság nemcsak a pénzügyekben, hanem hitünkben és az egymással szembeni bizalmunkban is jelen van, ami által még szegényebbek leszünk, vagyunk. Ezért is elgondolkodtatóak a Benedek pápától idézett szavak: „A hit ajándék, melyet azért kaptunk, hogy megosszuk másokkal.”

Az előadás után csoportfoglalkozásokra került sor, melynek egyórás keretébe a játék és a beszélgetés is belefért. Olyan a hittel kapcsolatos kérdésekre kerestük a választ, mint hitünk mibenléte, annak megélése, nehézségei, s persze pozitívumai a mindennapokban.

A találkozó gitárszóval kísért énekpróbával folytatódott, melyen az azt követő szentmise énekeire „gyúrtunk”. Ezt a bográcsosból álló ebéd követte, így a testi és a lelki táplálék is megvolt.

A délutáni programokra a római katolikus plébánián került sor. Az ügyeskedni vágyók számára kézműves-foglalkozás volt a program (csuhézás, nemezelés), de volt arcfestés, és különböző játékok (Gazdálkodj okosan, activity, sakk) is. S hogy ne csak az eszünket, de minden tagunkat is jól megmozgassuk, a beregszászi Birta Zoltán és felesége, Kiss Julianna közreműködésével egy feledhetetlen, padlónyűvő táncházra is sor került, melynek köszönhetően mindenki meggyőződhetett arról, hogy nem is olyan ördöngös mesterség a néptánc.

A találkozó hálaadó imával ért véget.

A nem mindennapi testi-lelki élményért köszönet minden szervezőnek. Remélem, a következő, tavaszra tervezett találkozóról is hasonló élményekkel távozom majd! Addig pedig szolgáljanak haszonnal Pál apostol szavai: „Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet.”

Espán Margaréta