Egyelőre vizsgálják a volt katonai bázis átadásának lehetőségét

EBESZ-megfigyelők a Beregszászi Városi Tanács ülésén

2018. március 29., 14:51 , 898. szám

Nagy érdeklődés övezte a Beregszászi Városi Tanács március 28-i ülését, amelyen számos kérdés mellett a képviselők újratárgyalták a Beregszász belterületén lévő, a városnak 2003-ban átadott katonai bázisnak a Hadügyminisztérium tulajdonába történő visszaadása ügyét. A képviselők ezúttal csak arról határoztak, hogy elkészíttetik az állami tulajdonba történő visszaadáshoz szükséges dokumentációt és felméréseket, erre határozatban utasították az illetékes önkormányzati hivatalokat.

A kérdéssel a Beregszászi Városi Tanács már a február 9-i ülésén is foglalkozott, miután az Ukrán Fegyveres Erők Nyugati Operatív Parancsnoksága levélben kérte vissza az egykori katonai bázist, ahová egy katonai alakulatot szeretnének betelepíteni.

A Vérke-parti városban az 1940-es évek végétől 2003-ig volt egy katonai bázis. Akkor viszont a 315. sz. gépesített ezredet megszüntették, bázisukat a rajta lévő ingatlanokkal együtt a Hadügyminisztérium átadta a városi tanács tulajdonába. Azóta az épületekből, amit csak lehetett, elloptak, az egykori katonai bázis létesítményeinek többsége életveszélyessé vált, lebontásra vár. Mindössze néhány épület, egykor tiszti lakásként szolgáló tömbház lett felújítva és lakhatóvá téve. Ezekben jelenleg részben privatizált magánlakások vannak, valamint az egykori katonai bázis egyik felújított épületében a városi ivóvíz-szolgáltató és csatornázási vállalat központját helyezték el.

A városi tanács ülésén több magas rangú katonatiszttel együtt ezúttal is jelen volt az Ukrán Fegyveres Erők Nyugati Operatív Parancsnokságának képviseletében Oleh Mikac vezérőrnagy, aki szót kért, és köszönetet mondott a képviselőknek azért, hogy a politikai spekulációk ellenére sem zárkóznak el a terület újra katonai célokra történő átadásától. Elmondta, hogy a február 9-i tanács­ülésen általa elmondottakból a sajtó a szövegkörnyezetükből kiragadott információk alapján politikai ügyet próbált kreálni.

A tábornok által elmondottakban is van változás, hisz februárban még nyolcszáz hivatásos katona Beregszászba telepítéséről beszélt, ezúttal már mindenkit arról biztosított, hogy nem lesz több ötszáznál. Legutóbb még tankok és más haditechnika Beregszászba telepítéséről beszélt, most azonban arról is biztosított mindenkit, hogy ilyesmi nem kerül a városba, csak katonák és katonacsaládok, illetve a Beregszászi Járási Hadkiegészítő Parancsnokságnak is lesz ott egy bázisa. Kijelentette, hogy a katonai bázis felújítására a Nyugati Operatív Parancsnokságnak megvannak az anyagi forrásai. Végezetül arra kérte a városi hivatalokat, hogy minél hamarabb készítsék el a szükséges dokumentációt, hogy elkezdhessék a felújítási munkálatokat.

A városi tanács ülésén a járási rendvédelmi szervek vezetői mellett jelen voltak az EBESZ megfigyelői, akik a tanácsülés végén megbeszélést folytattak Vaszil Durneviccsel, Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SZBU) Beregszászi Járási Osztályának vezetőjével. Az EBESZ-megfigyelőcsoport vezetője a sajtó számára semmilyen információt nem közölt, minden újságírót arra kért, hogy kérdéseikkel az EBESZ Ukrajnai Missziójának kijevi központjához forduljanak.

Darcsi Karolina, a Beregszászi Városi Tanács magyar frakciójának a vezetője tudósítónknak elmondta: „Eddig még senki nem mérte fel, hogy mi is a pontos helyzet a hadsereg által visszakért katonai bázissal. Ott már számos területet megvásároltak, lakásokat privatizáltak. Ahhoz, hogy a városi tanács végül érdemben tudjon dönteni a kérdésben, ma határozatot fogadott el, melyben utasította az illetékes osztályokat, hogy mérjék fel a területet, és végezzék el annak felértékeltetését.” Darcsi Karolina hangsúlyozta: már a legutóbbi tanácsülést követően levélben kért a városi tanács pontosabb tájékoztatást a Hadügyminisztériumtól és más illetékes hatóságoktól, hogy az egymásnak bizonyos részletekben ellentmondó eddigi nyilatkozatok után tisztán láthassanak a kérdésben. Eddig még nem kaptak a kérdéseikre érdemi választ, amit továbbra is várnak.

A városi tanács ülésén arról is döntöttek a képviselők, hogy Beregszász városa kezdeményezi egy Beregszász központú kistérség (hromada) létrehozását, amelyhez várják a várossal határos települések csatlakozását.

Badó Zsolt