Hogyan éljünk együtt az elvált férjjel?

2018. április 7., 09:22 , 898. szám

„Elváltam a férjemtől, de ő nem hajlandó kiköltözni a lakásunkból, mondván, nincs hová mennie, és lakbérre sincs pénze. Így hétéves kisfiunkkal együtt továbbra is hárman élünk a háromszobás lakásban, ami számos kényelmetlenséggel jár, és szerintem rossz hatással van a gyermekünkre. Annál is inkább, mivel nemrég a lakásban megjelent a volt férjem barátnője, ami végképp tűrhetetlen. Mit tehetek?”

– Sokat segíthet hasonló helyzetekben a vagyonmegosztás. A Polgári törvénykönyv előírja, hogy a házastársak által közösen szerzett vagyon fele-fele arányban oszlik meg a férj és a feleség között. Ugyanakkor a családi törvénykönyv 70. cikkelyének 3. pontja azt is rögzíti, hogy a bíróság a lakás nagyobb részét ítélje a volt házastársak közül annak, aki közös gyermeküket neveli. Ez utóbbi lehetőséget ad a kényelmetlenné vált ingatlan eladására.

Kérheti a bíróságtól a lakóterület megosztását is. Tisztában kell lennie azonban azzal, hogy a bíróság tényleges döntése egy ilyen ügyben nagyban függ a lakás beosztásától. Ha tehát perre viszik a dolgot, a bíróság fogja kijelölni azokat a helyiségeket, amelyekben ön lakik majd a gyermekével, s azokat, amelyekben a férjének kell laknia. Elkerülhetetlen azonban, hogy közös használatú zónákat jelöljenek ki: fürdőszoba, folyosó, kamra, erkély stb. Ilyenkor a bíróság rendszerint szakértői vélemény alapján dönt a lakóterület megosztásáról, ami nem olcsó. Jobban járnak tehát, ha bíróságon kívül egyeznek meg a lakásmegosztásról. A megállapodás eredményét – illetve szükség esetén az együttélés más szabályait is – szerződésben rögzíthetik, amit közjegyző által hitelesíthetnek. A közjegyzői hitelesítés előnye, hogy amennyiben utóbb a férj megsérti az együttélés szabályait, önnek lesz mire hivatkoznia a bíróság előtt.

Ami a férje barátnőjének-élettársának esetleges odaköltözését illeti a lakásba: ha a bíróság dönt a lakótér megosztásáról, kérheti, hogy a bíró határozza meg azt is, hogy kik a lakóterület használói.

Ennél is egyértelműbb a helyzet az újabb lakók bejelentését illetően, hiszen a lakcímbejelentéshez az ön aláírására, azaz hozzájárulására is szükség lesz a hivatalban.

hk