A FUEN tiltakozik a marosvásárhelyi magyar nyelvű felsőoktatás tervezett elsorvasztása ellen

2018. május 2., 10:15 , 902. szám

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) tiltakozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar nyelvű oktatásának tervezett elsorvasztása, színvonalának csökkentése ellen – közölte múlt szerdán az európai őshonos kisebbségek ernyőszervezete.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint a szervezet aggodalommal figyeli a MOGYE és a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem tervezett egyesítésére irányuló fejleményeket. A FUEN emlékeztetett, hogy az intézményegyesítés eddigi lépései megfelelő előkészítés nélkül, és a MOGYE magyar tanárainak és diákjainak a döntéshozatalból való teljes kizárásával, érdekeiknek semmibe vételével történtek.

Hozzátették: az orvosi és gyógyszerészeti egyetemen zajló magyar nyelvű oktatás megmaradása és fejlesztése elsődleges fontosságú, a magyar nyelvű kar létrehozása pedig törvényi kötelezettség.

„A MOGYE vezetőségének a magyar kar létrehozásában tapasztalt elutasító magatartása arra enged következtetni, hogy mostani célja a magyar nyelvű oktatás súlyának további csökkentése. Ez ellen a terv ellen a leghatározottabban tiltakozunk” – olvasható a közleményben.

Leszögezték: a FUEN a magyar oktatás számára negatív következményekkel járó valamennyi döntés ellen a leghatározottabban tiltakozni fog a nemzetközi fórumokon.

(MTI/Kárpátalja)