Szijjártó: Magyarország nagyra becsüli az amerikai segítséget az ukrán konfliktusban

2018. május 23., 16:00

Magyarország nagyra becsüli az Egyesült Államok segítségét abban, hogy megoldódjon a kisebbségek jogait sértő jogszabályok elfogadása miatt Ukrajnával kialakult konfliktus – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten újságíróknak, miután Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral tárgyalt.

Szijjártó Péter – közlése szerint – megerősítette tárgyalópartnerének, hogy Magyarország „nem a balhéban” érdekelt, hanem a konfliktus megoldásában.

Magyarország azt szeretné, hogy a 150 ezer kárpátaljai magyar ember biztonságban, jogbiztonságban élhessen, és az ukránok ne sértsék meg a nemzetközi és kétoldalú kötelezettségeiket – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, szeretnék, ha a júliusi NATO-csúcsig megoldódna ez a kérdés, ennek érdekében kedden találkozik Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel.

Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök elküldte a kormány által elfogadott memorandumot a NATO főtitkárának és a tagországok miniszterelnökeinek, amelyben összefoglalta az ukrajnai folyamatokat és a kisebbségi jogsértéseket, valamint kezdeményezte, hogy Ukrajna mentesítse a NATO-tagállamokhoz tartozó kisebbségeket a kisebbségek jogainak korlátozására vonatkozó törvények végrehajtása alól.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy az amerikai külügyi államtitkárral megerősítették Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai partnerségét és szövetségét. A két ország stratégiai érdekei egybevágnak, és elkötelezettek a közép-európai térség és az Egyesült Államok együttműködésének fejlesztése mellett.

(MTI)