Felújított harangtornyot szenteltek fel Kuklyán

2018. június 20., 11:44 , 909. szám

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat, a Szuverén Máltai Lovagrend, a Schumicky és a Makk családok támogatásának köszönhetően felújított harangtorony felszentelésére került sor június 19-én a Beregszásztól keletre elhelyezkedő Kuklya településen.

A helyiek elmondása szerint ma már többnyire csak idősek élnek a faluban, amely közigazgatásilag Beregszászhoz, illetve Nagymuzsalyhoz tartozik. A település két részből áll: a Derekaszeg utcából és „Kuklyából” – s összesen megközelítőleg kétszáz lakosa lehet.

A felújítást Hnatik Attila kezdeményezte, ugyanis az ő nagymamájának az udvarán helyezkedett el a teljes helyreállításra szoruló harangtorony. A tornyot Milan Šašik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye megyéspüspöke és Egressy Miklós jánosi parochus szentelték fel. A püspök úr örömét és köszönetét fejezte ki a harangláb felújítását illetően, amely mostantól a helyieket fogja „szolgálni”. Egressy Miklós parochus szintén köszönetet mondott a torony – amely Isten dicsőségét hirdeti – felújítását támogatóknak és a falu lakóinak, akik lehetőségeikhez mérten segítő kezeket nyújtottak a munkálatokban. Óriási pozitívumként tekint arra is, hogy a közösségnek vannak olyan tagjai, akik észreveszik az ehhez fogható dolgokat, és mernek segítséget kérni ezek teljesítése érdekében. „A harangok az élőket hívni, a halottakat elsiratni, a villámokat megtörni hivatottak” – mondta a parochus.

Az esemény végén Kuklya község két legidősebb lakosa, Reiplik Margit és Reiplik Éva húzták meg először a harangokat.

lexi