Egyszeri vagyonbevallásra kényszeríthetik a polgárokat

2018. július 9., 16:26 , 912. szám

Az új A devizáról és a devizaügyletekről törvény kötelezi a miniszteri kabinetet, hogy az Ukrán Nemzeti Bankkal (NBU) közösen dolgozzon ki törvényjavaslatot a természetes személyek aktívumainak egyszeri bevallásáról – jelentette az UNIAN hírügynökség hétfőn.

A törvényalkotásra a már hatályba lépett, de csak 2019. február 7-től érvényes jogszabálynak a Legfelső Tanács weboldalán közzétett szövege kötelezi a kormányt és az NBU-t, amely előírja, hogy a törvény hatályba lépésétől számított hat hónapon belül kell benyújtani a tervezetet a parlamentnek. Ugyancsak kötelezi a törvény a miniszteri kabinetet és az NBU-t, hogy dolgozzon ki jogszabálytervezetet Ukrajna nemzetközi együttműködéséről az adókivetés terén.

Az UNIAN emlékeztet, hogy Ukrajna 2017-ben csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adóelkerülés elleni tervéhez, kötelezettséget vállalva a terv minimális szabványának bevezetésére. Ugyanakkor Ukrajna 2018. január 24-én nem írta alá Párizsban az MLI-t (Multilateral Instrument), az adóelkerülés megelőzését célzó intézkedések kivitelezésére vonatkozó megállapodást, ami az ukrán Pénzügyminisztérium szerint az OECD-terv meghiúsulásával fenyeget, illetve azzal, hogy Ukrajna is felkerül az Európai Unió offsore-listájára.

Kijevnek az év végéig kell végrehajtania az OECD-terv minimális szabványát.

(unian.ua/Kárpátalja)