Passzívak a kárpátaljai ukrán honatyák

1 felszólalás, a szavazás 74%-os elmulasztása, 27 törvénytervezet, alacsony látogatottság

2018. július 11., 18:13 , 912. szám

Röviden így jellemezhető az egyéni választókerületben bejutott kárpátaljai népképviselők 2018 első félévében végzett tevékenysége – közölte Szvjatoszlav Babilja, az OPORA civil szervezet társadalmi tanácsadója kedden az ungvári sajtóklubban tartott sajtótájékoztatón.

Törvényalkotási tevékenység

Január 1-től számítva az egyéni mandátumot szerzett 6 megyei képviselő – Robert Horvat, Viktor Baloga, Ivan Baloga, Pavlo Baloga, Vaszil Petyovka, Mihajlo Lanyo – 27 törvénytervezetet nyújtott be. A legproduktívabb Robert Horvat (21) és Vaszil Petyovka (15) volt. Viktor Baloga 2 törvényhozói kezdeményezést regisztrált. Ezzel szemben Mihajlo Lanyo, Pavlo és Ivan Baloga egyet sem.

Úgyszintén jellemző, hogy a tervezetek több mint fele ahhoz a szakbizottsághoz irányul, amelyben a szerzők tagok. Robert Horvat 21 tervezetéből 8-at az adózási és vámpolitika kérdéseivel foglalkozó bizottsághoz intézett, amelynek ő is tagja.

A kárpátaljai képviselők gyakorlatilag nem szólalnak fel a parlamentben sem a pulpitusról, sem pedig helyből. Az idei év 6 hónapja alatt egyszer fordult elő, hogy földink megszólalt, Vaszil Petyovka a bortermesztést szabályozó törvény módosítását támogatta helyből pár szóban.

Képviselői interpellációk

Az egyéni választókerületben bejutott kárpátaljai képviselők közül idén csupán hárman éltek ezzel a jogukkal, ők összesen 30 beadványt nyújtottak be. Itt is Robert Horvat vezet (23), míg Vaszil Petyovka és Ivan Baloga 7-7 interpellációt készített. Ezek között van egyéni és kollektív beadvány egyaránt. Leggyakrabban a Miniszteri Kabinethez fordultak, de írtak más hivatalokba és a helyi hatalmi szervekhez is. A korábbi időszaktól eltérően az államfőhöz vagy a főügyészhez nem címeztek beadványt. A többiek – Viktor Baloga, Mihajlo Lanyo és Pavlo Baloga – egyet sem írtak.

Érdekes, hogy a 30 beadványból 19 lokális kérdésről szól.

Szavazási eredmények

A tavalyi évhez hasonlóan egyéni képviselőink idén sem vesznek részt aktívan a szavazásokban. Gyakran előfordul, hogy a szavazólapjuk aktiválva van, ami elméletileg azt jelenti, hogy a képviselő jelen van az ülésen, de nem voksol. Pedig a rendszer az igen/nem véleményezés mellett tartózkodást is lehetővé tesz. 2018-ban a megyéből bejutott egyénisek a kérdések 58%-ában nem szavaztak. Ez a mutató 49%-tól (Pavlo Baloga) 71%-ig (Vaszil Petyovka) változik. A kárpátaljai egyéni képviselők az ülések átlag 15,6%-át kihagyják. Ez azt jelenti, hogy az ország élettevékenységét érintő voksolások 74%-ában nem vettek részt, viszont valamennyien részt vettek az új oktatási törvény zárószavazásán 2017 szeptemberében. Annak ellenére, hogy a képviselők a választásokat megelőzően számos ígéretet tettek a nemzeti kisebbségek számára, s a magyarok szavazataival sikerült sokuknak mandátumhoz jutni, egyikük sem szavazott nemmel az alkotmánynak is ellentmondó jogsértő oktatási törvényre.

A bizottsági ülések látogatása

Az egyéni mandátummal rendelkező kárpátaljai képviselők ritkán jelennek meg a bizottsági üléseken. Robert Horvat kivétel, hiszen az ő látogatási mutatója meghaladja a 90%-ot. Ezzel szemben Viktor Baloga, Pavlo Baloga és Ivan Baloga az első félévben egyetlen alkalommal sem tette tiszteletét annak a bizottságnak az ülésén, amelynek tagja.

Nos, mint láthatjuk, Robert Horvat, Viktor Baloga, Ivan Baloga, Pavlo Baloga, Vaszil Petyovka, Mihajlo Lanyo tevékenysége a tavalyi évhez hasonló tendenciát mutat. Mégpedig: alacsony a részvételük a szavazásokon és a parlamenti szakbizottságokban, kevés törvényjavaslatot és képviselői interpellációt nyújtanak be.

Az elemzés az ukrán parlament hivatalos honlapja (rada4you.org), a szavazási vizualizátor-program (vis.rada4you.org), illetve az OPORA által benyújtott információs beadványokra kapott válaszok alapján, az USAID programjának keretében készült.

Rehó Viktória