ENSZ: Minden fél megsértette az emberi jogokat Ilovajszknál

2018. augusztus 9., 13:23 , 917. szám

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága saját elemzése alapján megállapította, hogy a 2014. augusztusi ilovajszki események során a konfliktusban érintett minden fél megsértette az emberi jogokat – idézi az Ukrajinszka Pravda az Interfax-Ukrajina nyomán azt a jelentést, amelyet csütörtökön ismertettek Kijevben.

„A beszámolóban szereplő, az Emberi Jogi Főbiztosság által dokumentált és elemzett esetek arról tanúskodnak, hogy az Ilovajszk alatti harci cselekmények idején a konfliktusban érintett valamennyi fél súlyosan megsértette az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot” – áll a jelentésben.

A dokumentum szerint lehetséges, hogy a jogsértések némelyike háborús bűncselekmény.

Az elemzés kitér arra is, hogy az ukrán hatóságok nem vizsgálták ki teljes körűen az Ilovajszk alatt elkövetett bűncselekményeket.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága javasolja az ukrán kormánynak, hogy folytassa a Római Statútum ratifikációjának folyamatát és a Büntetőtörvénykönyv módosítását, ami lehetővé teszi a nemzeti szintű bűnügyi nyomozást a nemzetközi bűncselekményekben.

Ukrajna bűnüldöző szerveinek javasolják az emberi jogok megsértésére vonatkozó valamennyi bejelentés pártatlan kivizsgálását.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, 2017. augusztus 14-én a katonai főügyészség bejelentette, hogy kis híján befejezte annak az ukrán katonák ellen 2014-ben Ilovajszk alatt végrehajtott támadásnak a kivizsgálását, melynek során az Ukrán Fegyveres Erők 366 katonája vesztette életét.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)