A karmester szeretője

Premier a beregszászi színházban

2018. augusztus 15., 12:39 , 917. szám

Kegyetlen és gátlástalan kitárulkozás, egy nő legmélyebb rejtett titkai. A karmester szeretője című monodráma egy szerelmi szenvedélyt, és annak lélektani megnyilvánulásait tárja elénk. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház legújabb előadását augusztus 10-én mutatták be, melyet nagy érdeklődést övezett. A korhatáros előadás a szeretői státusz kegyetlen pillanatnyiságát veszi górcső alá.

A svéd Lisa Langseth kortárs monodrámája – mely Mészáros Tibor rendezésében került színpadra – a szerető szemszögéből mutatja be egy tiltott kapcsolat mélységeit és mámoros pillanatait. Egy hétköznapi pincérnő unalmas mindennapjait és magánéletét felforgatja egy telefonos rádióműsorban nyert operajegy. A darab azonban új dimenziókat nyit meg a nő előtt, akinek nemcsak érzelmi világa vágyik az újra, de tudásvágya is egyre lelkesebb. Ettől a pillanattól kezdve nem elégszik meg azzal, amit származása és neveltetése alatt magába szívott, a komolyzene és a filozofikus művek iránt olthatatlan a tudásszomja. Egy koncertterem recepciósaként dolgozva végtelen csodálatot érez az ott dolgozó karmester iránt. A komolyzene világa által új érzelmek tárulkoznak ki előtte. A csodálat azonban a későbbiekben szenvedéllyé, szerelemmé alakul át, amit a karmester sem hagy figyelmen kívül. Ettől kezdve a nő könnyű prédává válik a családos művész számára. Katharina és a karmester titkos szerelmi viszonya egy autó hátsó ülésén elkövetett randevúval kezdődik, mely erdei légyottokból végül állandósult hálószobai színtérre avanzsál. A viszony megadja a nőnek mindazt, amit nem kap meg barátjától: a lelki békét, a fennkölt beszélgetéseket, egy új életszemléletet. Egy idő elteltével azonban már nem elég a karmesterrel való titkos találkozás a hálószobában. A szabadságot és az állandó boldogságot áhítja, mindez azonban mégsem oly egyszerű, hiszen a karmester családos ember, és Katharinának is ott van a partnere, akitől nem tud megszabadulni. Az ex zaklatásait végül egy véletlen balesetnek álcázott gyilkosság zárja le, melynek következményeképp a pszichésen zavarodott nő időtlen várakozásba fullad. Tettét a karmestert istenítő csodálata és a boldogság utáni vágya idézi elő, melyet nem súlyos bűncselekményként, hanem a boldogság beteljesedéséhez szükséges lépésként ítél meg.

Az új darab kapcsán tudósítónk Mészáros Tibor rendezővel beszélgetett, aki így nyilatkozott: „Régóta a fejemben van ez a darab. A feleségemmel találtuk az előadást. Amikor jött az ötlet, hogy lehetne valamit csinálni Beregszászban, akkor egyből arra gondoltunk, hogy ezt az előadást lehetne színpadra állítani. A darab maga egy svéd kortárs mű, amely bátran beszél az emberről, amikor nem merünk felvállalni olyan dolgokat, mint amikor csak magunk vagyunk.  Számomra ez a darab a boldogság kereséséről szól.”

Kacsur Andrea, a darab főszereplője a mű kapcsán így nyilatkozott: ez a történet számomra a szerelemről szól. Arról, hogyha az ember valaki iránt nagy tisztelettel van, nagy odaadással, akkor azért ő mindent megtesz. Nem azért, hogy a karmesterhez rohanjon, hanem azért, amit ő a karmestertől kap.

Az előadás provokatív, pikáns, szókimondó és végtelenül őszinte. Kizárólag tizennyolc év feletti nézők számára megtekinthető.

VE